x

Šta treba da znate kada odlučite da se ošišate?!

Kada sljedeći put pođete kod frizera, sjetite se ovih savjeta.

Predstavljamo vam malo poznatih činjenica o šišanju kose, i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da dobijete maksimum od šišanja.

 

1. Šišanje kose često ne znači da će rasti brže

 

Osloboditi se oštećenih krajeva kose ne utiče direktno na rast kose. Krajevi vaše kose ne utiču na folikule u vašoj koži glave, koji određuju koliko brzo će vaša kosa rasti. Šišanje jednostavno održava kosu zdravom dok raste.

 

2. Preskočite šišanje

 

Dajte sebi malo vremena i preskočite šišanje. Umjesto šišanja na 3-4 nedjelje sačekajte 6-8 nedjelja. Kosa počinje da izgleda oštećeno tek nakon 3-4 mjeseca bez šišanja, a to je vrijeme kada je zaista trebati uvesti u red.

 

3. Slojevitost

 

Kada skraćujete kosu, trebalo bi da slojevitost odredite prema teksturi vaše kose. Strožije lokne najbolje izgledaju sa slojevima koji nisu savršeni, dok ravna kosa najbolje izgleda na dobro ošišanoj stepenastoj kosi.

 

4. Bez šampona

 

Prije šišanja kose, preskočite šamponiranje. Kosu ćete nakon šišanja ianako morati da isperete, tako da nema potrebe da isušujete kutikulu dva puta.

 

5. Najbolje je da trimujete prirodnu kosu na suvo

 

Za djevojke sa prirodnom kosom, važno je da znaju da kosa treba biti oblikovana kada je suva.

 

6. Šiške ne stoje svima dobro

 

Ako razmišljate o šiškama, prvo utvrdite šta je najbolje za vaše lice i za teksturu vaše kose. Duge, tanje šiške obično najbolje pristaju kvadratnom licu, dok su mekše, kraće šiške najbolje rješenje za dame okruglog lica.

 

7. Kratka kosa zahtijeva održavanje

 

Odsjecanjem kose ne činite njegu kose lakšom. Kratka kosa zahtijeva dosta održavanja, morate često da odlazite u frizerski salon kako bi održali oblik i stil svježim.

 

8. Istražite opcije

 

Naravno, svi imamo naše foldere pune frizura koje nas inspirišu, ali uvijek pogledajte više opcija. Kada dođete u salon, vaš stilista vam može objasniti da određena frizura neće dobro izgledati na vašoj teksturi, ili da zaista zahtijeva mnogo više održavanja nego što ste prvobitno mislili.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.