x

Šta učiniti kada vam se desi ovo na putovanju!

Putovanja nas oplemenjuju i čine život nepobitno ljepšim, ali gotovo svaki ljubitelj nepoznatog zna koliko se stvari lako mogu zakomplicirati. Evo što učiniti u nezgodnim situacijama poput prometne nezgode, izgubljenih stvari ili ozljede u stranoj zemlji.

Sudar u unajmljenom automobilu

Kao da nesreća u vožnji nije dovoljna sama po sebi, još je gore kada se dogodi u unajmljenom automobilu u stranoj zemlji. Drugi vozač možda će biti bijesan na vas, policija neće znati engleski ili neki drugi jezik sporazumijevanja i činit će vam se kao da je svemu došao kraj. 

Glasnogovornik britanskog izdanja Lonely Planeta Tom Hall naglašava da pazite na dvije stvari prilikom unajmljivanja automobila. Većina agencija ima kontaktni broj za hitne slučajeve, a neke zemlje u Europi traže da nosite poseban pojas za vrijeme vožnje kako bi vas drugi prepoznali kao stranca. Svakako zatražite i izvješće policije te kontaktirajte i sa svojom osiguravateljskom kućom jer je moguće da postoje posebni ugovori s državom u kojoj se trenutno nalazite. Da biste bili sigurni u slučaju prometne nezgode, najpametnije je platiti dodatno osiguranje u agenciji u kojoj rentate automobil. I ne putujte noću ako ne morate jer ste na nepoznatim cestama pa će vam biti puno teže pratiti promet.

Prirodna katastrofa

Bez obzira gdje se nalazite, u slučaju neke velike prirodne katastrofe poput poplava ili uragana jedino što možete učiniti je poslušati savjete i odredbe lokalnih vlasti. Imate li mogućnost komuniciranja telefonom ili internetom, najpametnije je doći do nekog od većih hotela te pitati za pomoć, a obavezno se javite obitelji da znaju da je sve u redu. Oni vam također mogu pomoći oko organizacije povratka kući.

Da biste izbjegli ovakav problem, probajte se što detaljnije informirati o vremenskim uvjetima prije putovanja u daleke i vama strane zemlje.

Ozljede i pomoć liječnika

Radi li se o nekim manjim ozljedama koje možete sami zaliječiti, ne morate odmah trčati u najbližu bolnicu, posebno ako ste ponijeli osnovnu prvu pomoć. No ukoliko vam se ozljeda čini ozbiljnijom, obavezno se raspitajte kako doći do najbližeg liječnika. Te informacije najlakše ćete dobiti na recepciji hotela u kojem ste odsjeli, ali vjerojatno će vam svaka dobra duša priskočiti u pomoć. Prije putovanja obavezno se u svome gradu raspitajte koliko košta putno zdravstveno osiguranje za zemlju u koju planirate ići i uplatite policu kako bi troškovi eventualnog liječenja bili manji. 

Hotel vam je otkazao rezervaciju

Još jedna od groznih stvari koja se može dogoditi je da doputujete na odredište, a smještaja nema. Nicole Hockin s TravelSmartBloga kaže da je najvažnije ostati smiren. Ponekad je problem samo u tome da su vam krivo zapisali ime, a pametno je da zbog toga imate isprintanu potvrdu o rezervaciji. U tom slučaju hotel će vam morati osigurati smještaj. Ukoliko ste imali posrednika za rezervaciju, poput neke agencije, obavezno kontaktirajte s njima. U slučaju da u hotelu nema mjesta, zahtijevate da vam pronađu rješenje u nekom drugom hotelu te provjerite radi li se o istom standardu ili vam trebaju vratiti dio novca. Nikako nemojte dozvoliti da vam kažu da sami riješite problem.

Izgubili ste novčanik

Prvo ćete telefonirati i otkazati sve kartice kako poslije ne biste sami trebali platiti eventualne troškove. Budući da kartice neće biti gotove neko dulje vrijeme i vaše će putovanje do tada završiti, morate nabaviti novac. Najbolja je starinska metoda - da vam nešto novca pošalje obitelj od kuće. U slučaju ovog nemilog događaja dobro je pripremiti unaprijed brojeve banke i svojih računa koje ćete držati izvan novčanika. Na taj način ćete se brže javiti i odjaviti kartice.

Nestalo vam je dijete


Vjerojatno najgora stvar koja se čovjeku može dogoditi u stranoj zemlji je izgubljeno dijete. Nancy A. McBride, direktorica National Center for Missing & Exploited Children, savjetuje za budgettravel.com da se odmah obratite ljudima oko sebe za pomoć i opišete dijete. Ukoliko se dijete nije slučajno samo nakratko odvojilo i ne možete ga pronaći, odmah idite na policiju. Radi li se o djetetu školske dobi, neka ima uz sebe brojeve telefona na koje se može javiti, kako vaše, tako i hotelske. Naravno, uvijek im treba naglasiti da ste u stranoj zemlji i da se ne smiju odvajati od vas, a u slučaju da se izgube, neka potraže policijskog službenika.
 
Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.