x

Stanje Michaela Schumachera veoma teško!

Sedmostruki svjetski šampion Formule 1 Michael Schumacher bori se za život u Univerzitetskoj bolnici u Grenoblu, poslije nesreće na obližnjoj skijaškoj stazi, prenosi ``B92``.

Iza 11 sati ljekari su novinarima potvrdili da je stanje nakon teške noći i dalje kritično!

``Trauma glave vrlo je teška. Ne možemo biti sigurni oko njegove budućnosti. Operiran je jedom tijekom noći, iz mozga mu je ukolnjen krvni ugrušak``, potvrdio je šef odjela neurohirurgije na kojem je Schumi operiran.

``Kada je primljen u bolnicu, bio je u komi, s ozbiljnim ozljedama glave. Još uvijek je u kritičnom stanju. Operiran je hitno, nakon prvog pregleda. Čim smo dobili prvu snimku, znali smo da moramo operirati. Trenutno je u umjetno induciranoj komi. Na intenzivnoj je njezi, ne možemo reći ništa o njegovoj budućnosti, već samo o trenutim postupcima liječenja. Idemo iz sata u sat. Da nije nosio kacigu, sigurno je da ne bi preživio``, rekao je liječnik.

Schumacher je tokom jučerašnjeg dana bio u komi, operisan je, a njegovo zdravstveno stanje je kritično. Detalji nisu saopšteni, ali pretpostavlja se da je došlo do krvarenja na mozgu.

Poslije prvih optimističnih informacija sitaucijase promenila u večernjim satima, kada je bolnica saopštila da je stanje slavnog vozača vrlo ozbiljno.

Najuspešniji vozač u historiji Formule 1 nastradao je u nedjelju u 11.07, u odmaralištu Meribel, tokom vožnje van skijaških staza, a prilikom pada glavom je udario u kamen i zadobio teže povrede. Četrdesetčetvorogodišnji Nijemac primljen je u lokalnu bolnicu u 11.53.

``Schumacher je glavom udario u kamen, ali, na sreću, nosio je kacigu. Bio je prije svijesti prilikom transporta u bolnicu, ali prilično dekoncentrisan. Vjerujem, ipak, da povrede nisu toliko opasne``, izjavio je tada Reutersu direktor poznatog skijališta Christophe Gernignon-Lecomte.

Međutim, dobre prognoze se nisu obistinile, Schumacherovo stanje se pogoršalo, zbog čega je ubrzo helikopterom prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Grenoblu.

U to vrijeme u javnosti su se pojavili optimistični izveštaji, ali tek oko 19.20 bolnica je izdala saopštenje koje otkriva da je istina drugačija.

``Schumacher je primljen u bolnicu u Grenoblu u 12.40 poslije skijaškog incidenta u Meribelu malo prije podneva. Na dolasku imao je tešku povredu glave, sa komom, zbog koje je bilo neophodno odmah ga operisati. Ostaje u kritičnom stanju``, navodi se u saopštenju koje je do medija stiglo još kasnije, a zatim im se kratko obratio asistent direktora bolnice u Grenoblu Jean Marc Grenier.

Iz saopštenja i Grenierove izjave ne može se zaključiti da li je vozač i dalje u komi, ali je jasno naglašeno da mu je život i dalje ugrožen.

Schumacherov PR tim je takođe najavio da neće davati česte komentare stanja vozača.

Podršku Schumiju daju fanovi ispred bolnice, a na društvenim mrežama podrška je stigla od mnogih poznatih.

Zahvala Schumacherove porodice

Kada je postalo jasno kako je Michael Schumacher u jako teškoj situaciji, jer se nalazi na intenzivnoj njezi i bori se za život u bolnici u Grenobleu, porukom zahvale javila se i njegova obitelj.

`Želimo se zahvaliti liječničkom timu. Znamo i svjesni smo kako rade sve što je u njihovoj moći da bi pomogli Michaelu. Ovim putem želimo se zahvaliti ljudima iz cijelog svijeta koji su poslali poruke podrške i želje za Michaelovim brzim ozdravljenjem`, piše u poruci.

Izvor:Dnevni avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.