x

Stepenice koje vode do neba!

Ako se želite popeti do neba - ni to nije nemoguće. Priroda se pobrinula i za to.

Naime, Banuae terase riže u Ifugao pokrajini na Filipinima poznate su i kao ``stepenice koje vode do neba``. Dovoljan je samo jedan pogled na ovaj spektakularan krajolik da opravda ovaj naziv.

Ove nevjerovatne terase riže često zovu osmim svjetskim čudom, a i uvrštene su na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Banuae terase riže, koje se protežu sve dokle oko može vidjeti, izgrađene su prije više od 2.000 godina. Izgradili su ih pripadnici naroda Ifugao, po kojima danas pokrajina nosi ime.

Najstarija građevina na Filipinima: Banue terase riže, koje se smatraju najstarijom građevinom na Filipinima, uklesane su u šumovita brda i planine na 1.500 metara nadmorske visine.

Obronci na brdima na kojima su napravljene imaju nagib i do 70 odsto, a svaka pojedinačna terasa je široka maksimalno dva metra. Banaue terase riže pokrivaju nevjerovatnih 10.360 kilometara kvadratnih brdskih obronaka.

Polovina zemaljske kugle: Navodno bi njihova dužina, kada bi se računala od kraja do kraja, odgovarala dužini od oko polovice zemaljske kugle.

Iako su sagrađene prije više od dva milenijuma, ove terase riže pokazuju vještinu i domišljatost nepokolebljivih Ifuagosa, koji su navodnili sve planinske potoke i kanale koji teku niz terase. One predstavljaju primjer kako je čovjek uspio da ukroti prirodu i omogući sebi opstanak.

Božanska veza sa Zemljom: Stanovnici ove veoma važne znamenitosti Filipina i danas na njima uzgajaju rižu na tradicionalni Ifugao način.

Takođe, navodnjavanje terasa se obavlja identično kao što se to činilo i kada su napravljene - bazenima i kanalima koji sakupljaju kišnicu na vrhu brda.

U toj pokrajini ljudi ne koriste električnu energiju i nemaju ceste već samo prašnjave staze, jer su odlučili da zadrže božansku vezu sa Zemljom, baš kao što su to činili i njihovi preci prije 2000 godina.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.