x

Stiže nam 12. Kid`s Festival: Nova lokacija i drugačiji program, ali ista radost i misija!

12. KID’S Festival održat će se  od 12. do 16. juna u Sarajevu (Plato Skenderija & Dom Mladih pod sloganom “Budućnost kakvu želim”. Promjena festivalske lokacije rezultat je revidiranog festivalskog koncepta i uspješnog početka internacionalizacije festivalske platforme.

“Nakon decenije odvijanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, KID’S Festival je prerasta u međunarodnu festivalsku platformu sa potpuno novim konceptom. Prošle godine smo najavili seriju novih dešavanja sa ciljem razvoja međunarodnog branda KidsFest International, a danas se možemo pohvaliti sa prvim konkretnim rezultatima. Kids Fest Banja Luka realizovan u junu prošle godine poslužio je kao uspješan uvod u novo konceptno rješenje globalne ekspanzije. Tunis je do sada ugostio dva KidsFest-a: u oktobru prošle godine u Kartagi, a 26. aprila ove godine na hiljade mališane uživalo je u programu KidsFesta u pitoresknom gradiću Sidi Bou Said, šireći poruke mira, solidarnosti i tolerancije. Za 28. juni ove godine predviđena je realizacija  KidsFest Sofia u kulisama filmskog studija NuBoyana, jednog od  najvećih filmskih studija u ovom dijelu Evrope. Uvjerena sam da ćemo uspjeti  u našoj namjeri da povežemo historiju i budućnost ukazujući na nepobitnu činjenicu da su kreatori svjetskog naslijeđa upravo djeca.” zapisano je u godišnjem uvodniku Susanne Prahl, direktorice KID’S Festivala.

 

Zvanični početak 12.KID’S Festivala obilježiti će KID’S parada, koja ove godine započinje u petak  12. juna u 16.00 sati kod Sebilja odakle će šarena povorka prodefilovati najužim gradskim centrom prema KSC Skenderija. Revidirani festivalski koncept podrazumijeva “vraćanje javnog prostora najmlađima” pa će tako na Platou Skenderija  svaki dan od 14,00 sati mališani uzeti besplatno učešće u bogatom programu koji obiluje zabavnim i edukativnim sadržajima. Internacionalni karakter 12 KID’S Festivala potvrditi će prisustvo velikog broja ambasada i diplomatskih misija akreditovanih u Bosni i Hercegovini koji će ovom prilikom predstaviti svoje zemlje, jezik i kulturu. Mališani će svakog dana uživati u tri filmske projekcije (12,00 15,00 18,00) a u sklopu ovogodišnjeg filmskog programa u rotacijskom modusu će biti prikazani filmovi: “PČELICA MAJA”, “7.PATULJAK”, “SPUŽVA BOB SKOCKANI: SPUŽVA NA SUHOM” i“DJEČIJA POSLA”.  

 

Programske cjeline 12. KID’S Festival dio su UNESCO inicijative “Dijalog za budućnost” te će među ovogodišnjim posjetiocima u saradnji sa Francuskom institutom biti odabrana četiri dječija ambasadora mira. Ceremonija zvaničnog proglašenja biti će održana na zatvaranju 12. KID’S festivala (16.juna) a završni događaj planiran je za 04. juli u prostorima Francuskog instituta u Sarajevu.

 

Održavanje 12.KID’S Festivala omogućili su: Raiffeisen Banka, USAID te Volkswagen.

 
Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.