x

Stiže supervakcina: Zamislite život bez gripe!

U narednih pet godina trebalo bi da se pojavi univerzalna vakcina protiv svih sojeva virusa koji izazivaju grip.

Nauka donosi dobre vijesti! U budućnosti nećemo morati da svake godine odlazimo kod ljekara da bi smo se vakcinisali protiv gripa. Biće dovoljno da primimo samo jednu “bocu” i zauvijek spriječimo ovu dosadnu i mučnu bolest da napada naš organizam.

Univerzalna vakcina protiv gripa trenutno se nalazi u fazi testiranja na ljudima, a kako tvrde evropski naučnici koji rade na ovom ogromnom i značajnom projektu, očekuje se da ćemo već 2018. godine moći jednom zauvijek da istrijebimo grip.

Ono što je posebno važno, supervakcina će biti efikasna i protiv mutiranih verzija virusa, poput zloglasne “španske groznice” koja je 1918. godine pokosila preko sto miliona ljudi. Kako objašnjavaju stručnjaci, za razliku od dosadašnjih, nova vakcina će biti efikasna za sve varijante i mutacije gripa, jer će ona odjednom sa svih strana napadati proteine karakteristične za sve vrste virusa opasnih po čovjeka.

- Vrlo smo optimistični u pogledu ove vakcine, posebno što smo nakon dugogodišnjeg istraživanja i testiranja na stotinama dobrovoljaca konačno došli do pozitivnih rezultata – poručio je Džon Oksford, jedan od britanskih stručnjaka koji rade na ovom projektu.

Program je nedavno dobio višemilionsku donaciju od Evropske unije za dalji razvoj, tako da se očekuje da više nikada nećemo morati da čitamo medijske izvještaje o nesrećnim žrtvama epidemija ptičijeg, svinjskog ili najobičnijeg gripa.

Izvor: telegraf.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.