x

Što je stvarno potrebno za vječnu ljubav?!

Jeste li znali da je potrebno svega 5 minuta da se procijeni piše li se vama i vašem dragom crno ili bijelo...

Da je potrebno svega 5 minuta nasamo s parom da procijeni hoće li njihova veza potrajati tvrdio je davne 1986. psiholog John Gottman. On je okupio mnoge nedavno vjenčane parove kako bi proučavao njihovo ponašanje te pokušao predvidjeti hoće li ostati zajedno. 6 godina nakon prvotnih proučavanja pokazalo se kako je njegova prognoza bila točna u ogromnih 94% slučajeva.

 

Ono što je ovaj iskusni psiholog tražio u svakoj vezi, a što smatra ključnim za dugu i uspješnu vezu je ljubaznost. On smatra kako je potrebno da partneri jedno prema drugome budu ljubazni i velikodušni, svakog dana. Naime, Gottman je prilikom proučavanja parova i njihovih međusobnih reakcija utvrdio kako su parovi koji su u svakodnevnom razgovoru smireni, ljubazni, dragi i velikodušni jedno prema drugome parovi s najvećim šansama za opstanak veze. Naprotiv, partneri koji su u razgovoru bili nervozni, srditi i neprijateljski nastrojeni, nisu ostali zajedno, baš kao što je Gottman i predvidio.

 

Partneri koji nisu ostali zajedno nisu nužno otvoreno pokazivali navedene negativne emocije, no pravu su istinu otkrile njihove fizičke reakcije koje je dr. Gottman mjerio. Njihovo znojenje i povećani otkucaji srca odavali su dojam kao da su se suočili s nazubljenim tigrom, a ne nekim tko bi trebao biti njihov životni partner. Partneri koji, s druge strane, uvažavaju i poštuju jedno drugo te su jedno prema drugome ljubazni, nalaze se u emocionalno i psihološki znatno ugodnijoj vezi koja ima velike šanse za opstanak.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.