x

Što nam novo i crno sprema Audi?!

Ukratko? Edicije pojedinih modela. No idemo ipak malo u detalje…

Svijet automobila iz dana u dan sve brže raste i razvija se. Nakon što je krenula manična priča s Diesel-motorima, te nakon što je Toyota s Priusom (odnosno pojmom „Hibrid) pogodila „u sridu“ i na najgenijalniji mogući način premazala oči zelenom bojom svima koji zbog vlastitih automobila imaju grižnju savjesti, proizvođači su jednostavno podemonili do kraja.

 

Danas se izuzev gore spomenutih Diesela i Hibrida proizvode automobili na struju, oni pogonjeni vodikovim ćelijama, a na „benzincima“ se i dalje najviše lome koplja i zakonske regulative.

 

Automobile danas ne opisuju performanse ili tradicija, već hrpa često nepotrebne opreme, senzora i strujnih krugova koji „pomažu“ upravljanju automobilom na ovaj ili onaj način.

 

Zatim su tu i autonomni automobili koji samo što nisu postali stvarnost i isto tako samo što nisu počeli automobile pretvarati u skupocjene varijacije na temu javnog prijevoza, pa onaj vječni cinik u meni s iskrivljenim osmijehom na licu samo čeka što će auto-industrija izmisliti dalje.

 

No što je s aktualnim modelima koji su začeti prije nekoliko godina, tj. u vrijeme kada današnja manija još nije bila toliko prisutna na tržištu?

 

Odgovor je jednostavan i leži u redizajniranju, te pridavanju nekih novih sufiksa aktualnim modelima, ne bi li se doskočilo tržištu kojem već nakon pola sata prisutnosti nečega, to nešto postaje dosadno i „već viđeno“.

 

Uglavnom, takvim su eskapadama u današnje vrijeme skloni manje-više svi proizvođači automobila, neovisno o rangu, klasi, statusu i cjenovnom rangu, pa stoga nimalo ne čudi da se i Audi upravo odlučio (još jednom) kročiti tim stazama.

 

Najnoviji u nizu marketinških trikova ovog proizvođača naziva se „Black edition“. No prije nego što pomislite kako se radi o nekim RS-izvedenicama pojedinih modela koje su upravo dobile još jednu injekciju snage i ludila, najbolje je odmah razočarati i reći kako tome ni približno nije tako.

 

Crne edicije nekih modela iz aktualne game nisu osnažene i ne idu ništa bolje od već otprije poznatih varijacija na temu modela bez tog „fensi-šmensi“ sufiksa.

 

Dapače, kako to Audi u posljednje vrijeme često radi (sjetite se samo modela A5 DTM-svaštanešto-edition i dvije letvice viška u odnosu na već stoput prožvakanu „običnu“ verziju modela), i ove se pocrnjene verzije modela odlikuju tek s nešto više opreme.

 

Sve to crnilo zahvaća tek dio game modela, odnosno konkretnije A3, S3, TT (sa i bez krova, te sa i bez slova „S“ u nazivu), S6 i S7 Sportback, te najnoviju prinovu u Audijevoj kloniranoj obitelji – model Q3.

 

Svi navedeni modeli će u sklopu „Black edition“ sheme u popis opreme dobiti nekolicinu (nekome) itekako poželjnih dodataka, pa krenimo redom…

 

Audi A3 će neovisno o varijaciji na temu modela (odnosno s 3 i 5 vrata, te u Sportback i Sedan verziji) dobiti novi dezen 18-inčnih kotača s deset krakova i nešto malo tonirana stakla. Zatim će se za njega ponuditi zamjena za sve one kromirane dijelove oko prozora i na prednjem dijelu automobila, a navodno će i interijer doživjeti pomrčinu u smislu detalja koji su do sada bili kromirani ili obučeni u nešto nalik aluminiju.

 

Dotični će interijer dodatno ispasti „mrak“ zbog opcionalnog i super-mega-kul Audijevog Sound sistema, koji će putnike očaravati s ukupno 180 W snage.

Wow, zar ne?!

 

Za one s nešto više novaca, Audi S3 će također pocrniti samo tako, jer je izuzev novog dezena 18-inčnih kotača i raznoraznih pocrnjenih dijelova u planu kupcima ponuditi i Bang & Olufsen infotainment-sustav, pa će putnici u ovom automobil uživati u zvukovima svoje omiljene glazbe još više nego oni u „običnoj trojci“. No najveću će fascinaciju za A3 ponuditi Sedan-verzija modela, koja će izuzev svega što se nudi za A3 bez dupeta dobiti i 19-inčne kotače u svije boje, od kojih je jedna (pogodili ste) crna.

Ajme majko…

 

„Teteac“ s oznakom „Black edition“ frizerima će neovisno o karoserijskoj izvedbi i postojanju slova „S“ u nazivu modela također donijeti hrpetinu noviteta. Bit će tu crnih komponenata eksterijera i onih koje će vidjeti samo oni koji imaju dozvolu za ulaz u interijer automobila. Tu je i infotainment-sustav koji će ovisno o postojanju slova „S“ u nazivu modela biti potpisan od strane Audija ili Philipsa (odnosno tvrtke Bang & Olufsen), a izvana će prolaznici moći uživati u novom dezenu 19-inčnih kotača.

Zvuči super, zar ne?!

 

Audijevi miljenici u svijetu privatnog poduzetništva, politike i visokih kamata, tj. modeli S6 i S7 također će zbog svojih novopečenih atributa zasigurno grabiti poglede vlasnika i svih onih koji ove automobile primjećuju na cesti, jer izuzev zatamnjenih detalja na karoseriji Audi za „Black edition“ verzije modela nudi i 20, odnosno 21-inčne kotače nikad prije viđenih dezena.

 

Audi S6 će neovisno o karoserijskoj izvedbi dobiti 20-ične papuče, dok će S7 Sportback sprintati s 21-inčnim kotačima s dvostrukim krakovima.

 

Oba će modela dobiti i Boseov audio-sustav, a govorka se i o volanu čija je donja strana ravna, što i priliči jednoj luksuznoj limuzini s hrpetinom konja na raspolaganju.

 

Dakle idila samo takva.

 

…i za kraj vrijedi spomenuti jedan od najnovijih uradaka dobivenih preciznim odmjeravanjem smanjenja formata na fotokopirnom uređaju, odnosno model Q3.

 

Dotični će u sklopu „Black edition“ tretmana izuzev proširenog paketa već postojeće dodatne opreme svojim kupcima ponuditi i jednu sasvim novu i dosad nikad viđenu metalik-boju (i ne, dotična nije crna), a fascinaciji zasigurno neće biti kraja ni zbog Boseovog audio-sustava i čak 19-inčnih kotača novog „Y-dezena“.

 

Naravno da će ukupnom dojmu itekako pripomoći sva sila zatamnjenih i zacrnjenih detalja izvan i unutar automobila, pa vjerujem da će ovakav Q3 naletjeti na pozitivne reakcije, te samim time i na plodno tlo po pitanju trošenja novaca od strane ljudi koji vole sjediti na povišenom mjestu i kojima se gade karavani.

 

Eto…to je ukratko sve ono što „Black edition“ shema u režiji Audija nudi svojim kupcima i svima koji se takvima osjećaju.

 

Realno gledano, svaki je pomak u pozitivnom smjeru vrijedan hvale i sam po sebi pozitivan. No u ovom slučaju ne mogu reći da sam fasciniran. Razlozi tome ne leže u činjenici da iz ovog ili onog razloga ne volim Audijeve modele. Dapače, nit-vodilja manjka fascinacije ni približno nema veze s takvim niskim strastima, već mi je jednostavno smiješno da se dogodila još jedna crna edicija koja zapravo ne donosi ama baš ništa novi i bilo kome bitno.

 

No ono najsmješnije od svega nije u popisu opreme ili kvazi-fascinantnoj priči koju će odjel marketinga itekako pokušati prodati i unovčiti, već se vrijedi nasmijati na činjenicu da niti jedan od Audijevih pripadnika crne horde zapravo nije crne boje.

Nije li to smiješno?

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.