Stol za 4 i ove sedmice ugostio interesantne takmičare!
Ove sedmice ekipa najpopularnijeg kulinarskog showa u Bosni i Hercegovini ``Stol za 4`` koji se emituje na OBN TV na čelu sa voditeljicom Majom Mundom nalazi se u Foči. Za vrijednu glavnu nagradu bore se četiri gospodina, pripremajući interesantne specijalitete. Samo jedan od njih će uspjeti osvojiti simpatije svojih protukandidata. Odaberite i Vi svog favorita i pratite popularni show od ponedjeljka do četvrtka od 17 sati.
Prvi takimčar koji se uhvatio u koštac sa pripremom jela je Karlo. A njegov ovosedmični izbor kada je hrana u pitanju je:
MEZA SA PROJICAMA I TELEĆA ČORBA
SASTOJCI:
- 500 gr suhog mesa
-1 kg teletine
- 500 gr krompira
-1 kg domaćeg sira i 500 gr kajmaka
- 2 šolje kukuruznog brašna
-1 šolja pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
-1 kg špinata
Suho meso, sir i kajmak složiti na platu, navedene sastojke izmješati i napraviti projice koje se služe uz
mezu.
Za čorbu prodinstati luk, meso isjeći na kockice, kao i mrkvu, dodati vodu, začiniti, na kraju krompir i grašak i napraviti zapršku od brašna.
SAČ TRI VODENICE
SASTOJCI:
- 2 kg teletine
- senf
- 2 kg krompira
- mrkva
- ulje
- začini
Teletinu marinirati sa senfom, začinima i uljem, poredati u tepsiju i dodati krompir i mrkvu. Peći ispod sača.
ŠAPE
SASTOJCI:
- 4 jaja
-1 šolja ulja
-1 šolja šećera
- 1 margarin
- 200 gr oraha
- 300 gr brašna
Sjediniti sastojke, izrađeno tijesto stavljati u kalupe i peći.
Drugi ovosedmični kandidat je Vlado. I on kaže da se dosta dobro snalazi u kuhinji a da li je to zaista tako najbolje će ocijeniti njegovi protiv kandidati. Recepti za njegove kulinarske majstorije su:
KROMPIR ISPOD SAČA SA KAJMAKOM
SASTOJCI:
-2 kg krompira
- začini
- 500 gr kajmaka
Krompir izrezati na četvrtine, začiniti i staviti u tepsiju ispod sača, kada se ispeče dodati kajmak i
služiti.
SRNEĆI GULAŠ
SASTOJCI:
- 2 kg srnetine
- 1 kg teletine
- mrkva
- crveni luk
- začini
Srnetinu i teletinu izrezati na kocke, luk i mrkvu i sve zajedno kuhati oko dva sata. Začiniti po
želji.
PALAČINCI
SASTOJCI:
- 500 gr brašna
-4 jaja
- 1 l mlijeka
-1 kg domaćeg džema
Umutiti smjesu za palačinke, ispeći i premazati domaćim džemom.
Vjeko je treći ovosedmični kandidat koji će pokazati da mu kuhinja nije strana a da li će to biti dovoljno za pobjedu ocijenit će ostali takmičati. Recepti za njegove specijalitete su:
POHOVANI SIR I TELEĆA ČORBA
SASTOJCI:
-1 kg trapist sira
- prezla
-brašno
-4 jaja
Sir izrezati na kriške i pohovati.
TELEĆA ČORBA
SASTOJCI
- 1,5 kg teletine
- crveni luk
- mrkva, krompir
- začini
U kotliću izdinstati luk i mrkvu, dodati meso, litar vode, krompir i začine.
JAGNJETINA U MLIJEKU
SASTOJCI:
-5 kg jagnjetine
- 1 l mlijeka
- voda
- začini
U sud poredati jagnjetinu, dodati vodu i mlijeko, začiniti i na vatri krčkati dva sata.
PALAČINKE SA DŽEMOM I ORASIMA
SASTOJCI:
- smjesa za palačinke
-450 gr oraha
- džem
- čokoladni preliv
Palačinke premazati domaćim džemom, posuti orasima, zarolati i dekorisati čokoladnim prelivom.
Posljednji ovosedmični takmičar je Stevan a on će sa ovim specijalitetima pokušati pobrati simpatije i osvojiti glavnu nagradu.
PLATA SA UŠTIPCIMA
SASTOJCI:
- 500 gr suhog mesa
- 1 kg domaćeg sira
- 500 gr kajmaka
-1 kg pečenice
Na platu složiti suhomesnate proizvode, sir i kajmak uz uštipke.
SRNEĆI ROLAT I RAŽNJIĆI
SASTOJCI:
- 2 kg srnetine
- 1 kg slanine
- 1 kg pršuta
-2 crvena luka
- mješavina gljiva
- 500 gr kajmaka
- začini
Srnetinu držati nekoliko sati u marinadi sa lukom, slaninom, pršutom i u ulju. Jedan dio izrezati na kockice i nizati na ražnjiće i peći. Drugi dio srnetine filovati sastojcima iz marinade i kuhati dva-tri sata, na kraju dodati izdinstane gljive i kajmak.
PALAČINCI SA ORASIMA U MLIJEKU
SASTOJCI:
- smjesa za palačinke
- 500 gr oraha
- 200 gr šećera
-1 l mlijeka
-1 šlag
Na pečene palačinke staviti mljevene orahe i šećer, zarolati ih i redati u tepsiju jednu uz drugu. Preliti
mlijekom i malo zapeći. Služiti hladne sa šlagom.
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.