Stol za 4 i ove sedmice ugostio interesantno takmičare
Ekipa popularnog kulinarskog showa „Stol za 4“ OBN TV na čelu sa Majom Mundom ove sedmice se nalazi u okolini Banjaluke. Za glavnu nagradu svojim kulinarskim umijećem se bore tri dame i jedan gospodin.
Prva kandidatkinja koja je odlučila pokazati svoje klinarske vještine i njima osvojiti sipatije ostalih takmičara je Dušanka Sekulić.
Predjelo: Punjene pohovane palačinke
-jaja
-mlijeko
-šunka
-sir trapist
-kajmak
-majoneza
-pavlaka
-začini
Na pečene palačinke redati sir i šunku, zarolati i pohovati u jajima, brašnu i prezli. Uz palačinke služiti tartar koji smo napravili od majoneza sa dodatkom pavlake po želji i sitno sjeckanih kiselih krastavaca.
Glavno jelo: Teleći medaljoni u sosu
-šampinjoni
-riža
-grašak
-začini
Dinstati luk, dodati teleće medaljone, temeljac, a u drugoj posudi dinstati šampinjone, kada je meso pri kraju dodati šampinjone i malo vrhnja, začiniti po želji i poslužiti uz rižu sa graškom.
Desert: Španski vjetar
5 bjelanjaka
10 kašika šećera u prahu
5 kašika mljevenih i sjeckanih oraha
1 kašika sirćeta
Navedene sastojke umutiti i ispeći kore, od navedenih sastojaka postupak ponoviti da bismo dobili tri kore.
Krema:
-10 kašika gustina
-margarin
-300 gr oraha
Umutiti žumanca sa gustinom sa malo mlijeka, ostatak mlijeka skuhati i polako dodavati ovu smjesu, izmješati i ohladiti. Margarin umutiti sa šećerom i sjediniti sa prethodnom kremom, dodati orahe i premazivati kore naizmjenično stavljajući preko kreme šlag. Cijelu tortu na kraju premazati šlagom i posuti čokoladnim mrvicama.
Zorica Ratković je druga kanddatkinja koja će u utorak ugostiti ostale takmičare i pokušati da osvoji vrijednu nagradu. Specijaliteti koje je ona spremala su:
Predjelo: Teleća čorba
-paprike
-šampinjoni
-crveni luk
-začini
Dinstati meso sa lukom i paprikama, sve isjeckano na kocke i preliti 1 l vode, ostaviti da se kuha i pred kraj umutiti kašiku brašna sa 1dcl vode i dodati čorbi zajedno sa šampinjonima, začine koristiti po želji.
Glavno jelo: Teleće šnicle sa povrćem
-paprike
-šampinjoni
-mrkva
-vrhnje
-začini
Na zagrijano ulje staviti teleće šnicle, zapeći ih sa obje strane, dodati paprike, šampinjone, luk i preliti pred kraj vrhnjem, dinstati dok meso ne omekša. Kao prilog služiti pire od krompira i mrkve.
Desert: Ledeno nebo
-6 jaja
-6 kašika šećera
-3 kašike ulja
-6 kašika brašna
Navedene sastojke umutiti i peći koru.
Krema:
-4 žumanca
-želatin ( kesica u prahu )
-500 ml vrhnja za šlag
Umutiti žumanca sa šećerom, dodati mlijeko, želatin i sjediniti sa umućenim šlagom. Kada je biskvit pečen prmazati ga kremom.
Dosta Marić je dama koja će u srijedu ugostiti ostale takmičare te svojim kulinarskim specijalitetima pridobiti njhove simpatije te osvojiti glavnu nagradu.
-šunka
-mladi sir
-sir trapist
-kajmak
Pečene crvene paprike puniti sa listićem šunke, sira trapista i blitve, na kraju napuniti sa mladim sirom, uvaljati u jaja i prezlu i pohovati. Služiti sa domaćim kajmakom.
Glavno jelo: Teleći ragu sa rižotom od povrća
-vrhnje
-šampinjoni
-pileći temeljac
-kukuruz
-grašak
-začini
Meso isjeckano na kocke dinstati sa lukom, dodati pileći temeljac, zapršku i začine po želji. Skuhati rižu, grašak i kukuruz i služiti uz teleći ragu.
kafa
2 jaja
šlag
šećer
Žumanuca na pari kuhati dok se ne dobije pjenasta struktura, pomješati sa mascarpone sirom i šlagom, šećer po ukusu u zavisnosi da li zelite slađu ili manje slađu kremu. U staklenu čašu redati piškote prethodno namočene u kafu, pa red kreme i kakaa, postupak ponavljati dok se ne popuni čaša.
Posljednji takmičar u ovoj sedmici je gospodin Miro koji će svojim snalaženjem u kuhinji pokušati impresionirati ostale kandidatkinje.
Predjelo: Carpaccio od jabuke sa domaćom šunkom
-30 g bućinih oguljenih sjemenki
-1 kašika sirćeta od kupina ili bijelog vina
-sol
-biber iz mlinčića
Priprema
Za Vinaigrette sirće, sok, med dobro izmijšati, posliti i pobiberiti zatim dodati
bučino ulje i izmiješati pa ubaciti sitnosiječeni peršun. U tavu ubaciti malo maslsca, kad se maslac istopi onda bučine sijemenke kratko propržiti , zatim malo posoliti. Jabuke dobro oprati ili po potrebi oguliti, odstraniti sredinu i što je tanje moguće isijeći te ih poslagati na tanjir tako da se malo prekrivaju. Jabuke odmah premazati vinaigrttom da nebi oksidirale, parmesan tanko rendati i raspodjeliti po tanjiru. Bučine semenke raspodjeliti po jabukama i siru. Na tanjir stviti
foliu te ostaviti u frižider na deset minuta da jabuka upije sve arome. Prije samog serviranja šunku smotati kao ruže i staviti na jabuke te još malo parmezana rendati preko šunke i servirati.
Glavno jelo: Teleći biftek sa mladim špinatom i Risotto alla Milanese
Sastojci
-600 g bifteka od mliječnog teleta
-100 g maslaca
-Morska so i biber iz mlinčića
Priprema
Meso očistiti od žilica i masnoće, bijeli luk očistiti i zgnijčiti,
rernu i pleh ugrijati na 120 stupnjeva. Maslac istopiti u tavi te staviti
majčinu dušicu, ruzmarin i bijeli luk, oko dvije minute sa tim začinima
aromatiziraati maslac, uzeti meso u komadu i zapeći ga sa svake strane po jednu
minutu, meso zaljevati sa aromatčnim maslacem, pred kraj lagano posoliti i
pobiberiti. Meso iz tave staviti na pleh preliti ostatkom aromatiziranog maslaca i
staviti u ugrijanu rernu na 120 stupnjeva 15 do 20 minuta da se peče, zavisi od
debljine mesa. Temperaturu kontrolirati, nesmije da predđe 55 stupnjeva.
Pečeno meso izvaditi, zamotati u foliju i vratiti u rashlađenu rernu i peći na 60 stupnjva
8- 10 minuta. Meso sijeci 1,5-2.0 cm debljine, odsiječene površine posoliti i meso je spremno za serviranje.
DESERT: Bajerise creme sa mariniranim jagodama
Sastojci za 4 osobe
6 dl. šlaga
3 žumanca
3 lista želatine
Priprema
Štange vanilije uzduž zasijeci, srž izvaditi, staviti u 3 dl. šlaga, prokuhati,
skinuti sa vatre, štangle vanilije izvaditi, žumanca sa šećerom izmiksati, topli šlag
sipati u žumance i imiješati. Želatinu nakvasiti u hladnoj vodi, tu smijesu usuti u
šerpicu te miješati i lagano kuhati desetak minuta.
Dodati želatinu i liker od naradže te staviti u frizider oko
sat vremena
dok počne masa da želira. Ostatak šlaga izmiksati u čvrstu pijenu te
postepeno dodavti u ohlađenu masu. Masu sipati u posudice ili šalice isprane
hladnom vodom te ih staviti u frizider na 4 h. Da želatina odradi svoj dio
posla pa se može servirati.
Jagode
400 g, očišćenih jagoda
200 g. šećera
Sok od jednog limuna
Priprema
Jaode isijeckati na krupnije komadiće i staviti u veću zdijelu i preliti ih
sa limunom I šećerom te miješati dok se šećer otopi.
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.