x

Stol za 4 i ove sedmice ugostio interesantno takmičare

Ekipa popularnog kulinarskog showa „Stol za 4“ OBN TV na čelu sa Majom Mundom ove sedmice se nalazi u okolini Banjaluke. Za glavnu nagradu svojim kulinarskim umijećem se bore tri dame i jedan gospodin.

Prva kandidatkinja koja je odlučila pokazati svoje klinarske vještine i njima osvojiti sipatije ostalih takmičara je Dušanka Sekulić.

 

Predjelo: Punjene pohovane palačinke

-brašno

-jaja

-mlijeko

-šunka

-sir trapist

-kiseli krastavci

-kajmak

-majoneza

-pavlaka

-začini

Na pečene palačinke redati sir i šunku, zarolati i pohovati u jajima, brašnu i prezli. Uz palačinke služiti tartar koji smo napravili od majoneza sa dodatkom pavlake po želji i sitno sjeckanih kiselih krastavaca.

 

Glavno jelo: Teleći medaljoni u sosu

-teletina

-šampinjoni

-riža

-grašak

-začini

Dinstati luk, dodati teleće medaljone, temeljac, a u drugoj posudi dinstati šampinjone, kada je meso pri kraju dodati šampinjone i malo vrhnja, začiniti po želji i poslužiti uz rižu sa graškom.

 

Desert: Španski vjetar

Kora:

5 bjelanjaka

10 kašika šećera u prahu

5 kašika mljevenih i sjeckanih oraha

3 kašike prezle

1 kašika sirćeta

Navedene sastojke umutiti i ispeći kore, od navedenih sastojaka postupak ponoviti da bismo dobili tri kore.

Krema:

-8 žumanjaka

-10 kašika gustina

-½ l mlijeka

-margarin

-200 gr šećera

-300 gr oraha

-500 ml vrhnja za šlag

Umutiti žumanca sa gustinom sa malo mlijeka, ostatak mlijeka skuhati i polako dodavati ovu smjesu, izmješati i ohladiti. Margarin umutiti sa šećerom i sjediniti sa prethodnom kremom, dodati orahe i premazivati kore naizmjenično stavljajući preko kreme šlag. Cijelu tortu na kraju premazati šlagom i posuti čokoladnim mrvicama.

 

Zorica Ratković je druga kanddatkinja koja će u utorak ugostiti ostale takmičare i pokušati da osvoji vrijednu nagradu. Specijaliteti koje je ona spremala su:

 

Predjelo: Teleća čorba

-teletina

-paprike

-šampinjoni

-crveni luk

-začini

Dinstati meso sa lukom i paprikama, sve isjeckano na kocke i preliti 1 l vode, ostaviti da se kuha i pred kraj umutiti kašiku brašna sa 1dcl vode i dodati čorbi zajedno sa šampinjonima, začine koristiti po želji.

 

Glavno jelo: Teleće šnicle sa povrćem

-teleće šnicle

-paprike

-šampinjoni

-krompir

-mrkva

-vrhnje

-začini

Na zagrijano ulje staviti teleće šnicle, zapeći ih sa obje strane, dodati paprike, šampinjone, luk i preliti pred kraj vrhnjem, dinstati dok meso ne omekša. Kao prilog služiti pire od krompira i mrkve.

Desert: Ledeno nebo

Kora:

-6 jaja

-6 kašika šećera

-3 kašike ulja

-6 kašika brašna

-prašak za pecivo

Navedene sastojke umutiti i peći koru.

Krema:

-4 kašike mlijeka

-4 žumanca

-vanilijin šećer

-želatin ( kesica u prahu )

-150 gr šećera

-500 ml vrhnja za šlag

Umutiti žumanca sa šećerom, dodati mlijeko, želatin i sjediniti sa umućenim šlagom. Kada je biskvit pečen prmazati ga kremom.

 

 

 

 

 

Dosta Marić je dama koja će u srijedu ugostiti ostale takmičare te svojim kulinarskim specijalitetima pridobiti njhove simpatije te osvojiti glavnu nagradu.

 

Predjelo: Pohovane paprike

-pečene paprike

-šunka

-mladi sir

-blitva

-sir trapist

-kajmak

Pečene crvene paprike puniti sa listićem šunke, sira trapista i blitve, na kraju napuniti sa mladim sirom, uvaljati u jaja i prezlu i pohovati. Služiti sa domaćim kajmakom.

Glavno jelo: Teleći ragu sa rižotom od povrća

-teletina

-vrhnje

-šampinjoni

-pileći temeljac

-riža

-kukuruz

-grašak

-začini

Meso isjeckano na kocke dinstati sa lukom, dodati pileći temeljac, zapršku i začine po želji. Skuhati rižu, grašak i kukuruz i služiti uz teleći ragu.

Desert: Tiramisu

piškote

 kafa

500 gr mascarpone sir

2 jaja

šlag

šećer

Žumanuca na pari kuhati dok se ne dobije pjenasta struktura, pomješati sa mascarpone sirom i šlagom, šećer po ukusu u zavisnosi da li zelite slađu ili manje slađu kremu. U staklenu čašu redati piškote prethodno namočene u kafu, pa red kreme i kakaa, postupak ponavljati dok se ne popuni čaša.

 

 

Posljednji takmičar u ovoj sedmici je gospodin Miro koji će svojim snalaženjem u kuhinji pokušati impresionirati ostale kandidatkinje.

Predjelo: Carpaccio od jabuke sa domaćom šunkom  

- 4 jabuke, slatko-kisele

-12 tankih kolutova šunke

-30 g bućinih oguljenih sjemenki

-20 g maslaca

-2 kašike balsamica

-1 kašika sirćeta od kupina ili bijelog vina

-2 kašike soka od jabuke

-1 kašika meda

-3 kašike bučinog ulja

-sviježi peršin

-sol

-biber iz mlinčića

 

Priprema

Za Vinaigrette sirće, sok, med dobro izmijšati, posliti i pobiberiti zatim dodati

bučino ulje i izmiješati pa ubaciti sitnosiječeni  peršun. U tavu ubaciti malo maslsca, kad se maslac istopi onda bučine sijemenke kratko propržiti , zatim malo posoliti. Jabuke dobro oprati ili po potrebi oguliti, odstraniti sredinu i što je tanje moguće isijeći te ih poslagati na tanjir tako  da se malo prekrivaju. Jabuke odmah premazati  vinaigrttom da nebi  oksidirale, parmesan tanko rendati i raspodjeliti po tanjiru. Bučine semenke raspodjeliti po jabukama i siru. Na tanjir stviti

foliu te ostaviti u frižider na deset minuta da jabuka upije sve arome. Prije samog serviranja šunku smotati kao ruže i staviti na jabuke te još malo parmezana  rendati preko šunke i servirati.

 

 

Glavno jelo: Teleći  biftek sa mladim špinatom i Risotto alla Milanese

Sastojci

-600 g bifteka od mliječnog teleta

-100 g maslaca

-3 grančice majčine dušice

-1 grančica ruzmarina

-3 češnja bijelog luka

-Morska so  i biber iz mlinčića

 

Priprema

Meso očistiti od žilica i masnoće, bijeli luk očistiti i zgnijčiti,

rernu  i pleh ugrijati na 120 stupnjeva. Maslac istopiti u tavi te staviti

majčinu dušicu, ruzmarin i bijeli luk, oko dvije minute sa tim začinima

aromatiziraati maslac, uzeti meso u komadu i zapeći ga sa svake strane po jednu

minutu, meso  zaljevati sa aromatčnim maslacem, pred kraj lagano posoliti i

pobiberiti. Meso iz tave staviti na pleh preliti ostatkom aromatiziranog maslaca i

staviti u ugrijanu rernu na 120 stupnjeva 15 do 20 minuta da se peče, zavisi od

debljine mesa. Temperaturu kontrolirati, nesmije da predđe 55 stupnjeva.

Pečeno meso izvaditi, zamotati  u foliju  i vratiti u rashlađenu rernu i peći na 60 stupnjva

8- 10 minuta. Meso sijeci  1,5-2.0 cm debljine, odsiječene površine posoliti i meso je spremno za serviranje.

 

DESERT: Bajerise creme sa mariniranim jagodama

Sastojci  za 4 osobe

2 stange  Vanile

6 dl. šlaga

3 žumanca

50 g. šećera u prahu

3 lista želatine

1 kašika likera od narandže

Priprema

 

Štange vanilije uzduž zasijeci, srž izvaditi, staviti u 3 dl. šlaga, prokuhati,

skinuti sa vatre, štangle vanilije izvaditi, žumanca sa šećerom izmiksati, topli šlag

sipati u žumance i imiješati. Želatinu nakvasiti u hladnoj vodi, tu smijesu usuti u

šerpicu te miješati i lagano kuhati  desetak minuta.

Dodati želatinu i liker od naradže te staviti u frizider oko

sat vremena

dok počne masa da želira. Ostatak šlaga izmiksati u čvrstu pijenu te

postepeno dodavti  u ohlađenu masu. Masu  sipati u posudice ili šalice isprane

hladnom vodom te ih staviti u frizider na  4 h. Da želatina odradi svoj dio

posla pa se može servirati.

 

 

Jagode

400 g, očišćenih jagoda

200 g. šećera

Sok od jednog limuna

 

Priprema

Jaode isijeckati na krupnije komadiće  i staviti u veću zdijelu i preliti  ih

 

sa limunom I šećerom  te miješati dok  se šećer otopi.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.