x

Stol za 4 i ove sedmice ugostio interesantno takmičare

Ovaj tjedan ekipa najpopularnijeg kulinarskog showa "Stol za 4" na čelu sa voditeljicom Majom Mundom nalazi se u Tuzli. Ovoga puta, za vrijednu glavnu nagradu bore se četiri dame Šuhra, Ramiza, Zilha i Mirsada  pripremajući vrhunske specijalitete. Samo jedna odnjih će uspjeti osvojiti simpatije svojih protukandidatkinja. Odaberite i vi svoju favoritkinju i pratite OBN TV i emisiju „Stol za 4“ od ponedjeljka do četvrtka.

Šuhra Hodžić je prva dama koja će svojim kulinarskim vještinama pokušati osvojiti glavnu nagradu. Ona je spremala sljedeće specijalitete:

SUPA SA KNEDLAMA                  

 SASTOJCI:                         

- teleći temeljac                 

- griz                            

- jaje                            

- sezonsko povrće                 

- začini                          

                                  

U temeljac dodati povrće, umutiti  jaje sa grizom i praviti knedle.   Kuhati dok povrće ne omekša, dodati knedle i začiniti po želji. Za pripremu sirnice potrebno je  umutiti jaje sa mladim sirom i pavlakom i peći pitu sa domaćom  jufkom.                           

LEŠO TELETINA SA POVRĆEM           

SASTOJCI:                          

- teletina bez kostiju             

- carsko povrće                    

- šampinjoni                       

- vrhnje                           

- začini                           

                                   

Skuhati teletinu na lešo, carsko   povrće, nakon kuhanja malo propržiti na tavi, šampinjone dinstati i na  kraju dodati vrhnje.     

                                   

KAJMAČNICA                         

SASTOJCI:                          

- jufka                            

- 3 jaja                           

- šolja šećera                     

- šolja ulja                       

- šolja griza                      

- šolja jogurta                    

- limun                                                                

U pleh poredati tri do četiri jufke, potom umutiti navedene sastojke i  premazivati kore naizmjenično dok se ne pomuni pleh. Na kraju staviti tri jufke i peći. Zaliti agdom kad se ohladi i poredati ploške limuna.   

                                             

                                   

 

                                   

                                   

                                                                  

                 

Ramiza Brajić je druga ovosedmična takmičarka koja će svojim kulinarskim vještinama i specijalitetima koje je odabrala da sprema nastojati osvojiti nepca ostalih takmičarki. Ovo su recepti njenih specijaliteta:

PITA SA PAPRIKAMA                

                                  

SASTOJCI:                         

                                  

- 1/2 kg paprika                  

- 3 jaja                          

- 10 kašika brašna                

- 1/2 praška za pecivo            

- kiselo vrhnje                   

- ulje                            

- začini                          

                                  

Pečene paprike oguliti i samljeti, dodati umućena jaja, brašno, prašak za pecivo, kiselo vrhnje i začiniti po želji. Pitu ispeći i služiti sa  kajmakom ili pavlakom.    

 

ROLOVANA TELETINA S PRILOGOM       

                                   

SASTOJCI:                           

                                   

- 1 kg teletine ( šnicla od vrata )

- 100 gr suhog mesa                

- 100 gr mrkve                     

- crvena paprika                   

- patlidžani                       

- maslac                            

- bijeli luk                       

                                   

Na teletinu posložiti kuhanu mrkvu,  kriške suhog mesa, zarolati i peći. Oguljene i isjeckane patlidžane  zapeći na maslacu sa bijelim lukom ipaprikama i služiti kao prilog.  

 

MEDENA SALATA                   

                                

SASTOJCI:                       

- jabuke                        

- banane                        

- avokado                       

- narandže                       

- limunov sok                   

- med                                                           :

 

Voće isjeći na kockice, u limunov sok dodati med i sve izmješati.  Salatu ohladiti i služiti u     zdjelicama.                     

                                 

Zilha Ganić će u srijedu ugostiti ostale dame i svojim specijalitetima, tačnije njhovom pripremom pokušati osvojiti glavnu nagradu.

 

ZELJANICA NA ZILHIN NAČIN         

SASTOJCI:                         

 - 450 gr špinata                   

- 1/2 kg mladog sira              

- 4 jaja                          

- maslac                          

- 250 gr kajmaka                  

- jufka                                                    

          

                                   

Umutiti jaja sa mladim sirom i kajmakom, uzimati po jednu jufku i namočiti je u ovu smjesu i tako  redati u tepsiju, na kraju staviti jednu jufku i poredati po površini  špinat koji je pasiran. Peći i    

služiti sa pavlakom.       

 

PURETINA SA POVRĆEM               

 

SASTOJCI:                         

- pureći fileti                   

- meksičko povrće                 

- riža                            

- masline                         

- maslac                                                              

 

Pureće filete ispeći i dodati  dinstanom luku, povrće skuhati, a  potom propržiti na maslacu i dodati mu prethodno skuhanu rižu. Služiti puretinu na kockice sa povrćem i rižom uz dekoraciju od maslina.  

SEVDIĐAH                            

                                   

SASTOJCI:                          

                                   

- 2 lista gotove jufke             

- 1 čaša jabukovog pekmeza         

- 1/2 čaše ulja                    

- 100 gr maslaca                    

- 1 čaša šećera                    

- 4 jaja                           

- 1 čaša kajmaka                   

- prašak za pecivo                 

- 300 gr mljevenih oraha           

- brašno                           

                                    

Umutiti navedene sastojke, izliti u  tepsiju i staviti dva lista jufke na vrh. Peći na 180 stepeni 45 minuta.

                                   

                                  

Gospođa Mirsada Husejnović je posljednja ovosedmična kandidatkinja koja će takođe pripremanjem ukusnih jela nastojati da zadovolji ukuse ostale tri takmičarke i osvoji vrijednu nagradu.

 

LOKUMI SA SIROM                     

                                    

SASTOJCI:                           

                                     

- 1/2 kg brašna                     

- 3 jaja                            

- 100 gr pavlake                    

- prašak za pecivo                  

- mladi sir                         

                                    

Umjesiti brašno sa jajima, praškom za pecivo, malo ulja i pavlakom i peći lokume. Služiti uz mladi sir.       

 

MIRSADINE LAZANJE                   

                                    

SASTOJCI:                           

                                     

- 1/2 kg mljevenog mesa             

- šampinjoni                        

- grašak                            

- paradajz                          

- parmezan                          

- makarone                          

- paradajz sos                       

                                    

Mljeveno meso i šampinjone dinstati,  pomješati sve sa graškom, paradajzom  izrezanim na kockice, parmezanom i    paradajz sosom. Kada sa makarone  skuhaju sve zajedno pomješati i  staviti u tepsiju na pečenje, posuti  sirom trapistom.      

 

ROLNICE SA ORASIMA I ŠLJIVAMA       

                                    

SASTOJCI:                           

                                    

- jufke                             

- 600 gr mljevenih oraha             

- 400 gr suhih šljiva               

- maslac                            

- šećer                             

                                    

Orahe pomješati sa sjeckanim suhim  šljivama, poredati masu na jufku i  zarolati, jufke premazati maslacem i peći. Kada se ohladi preliti agdom.                              

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.