x

Stomačne infekcije pune ambulante: Na vrijeme saznajte simptome!

ZENICA, BANJALUKA - Zbog naglih promjena temperatura u posljednjih nekoliko dana pomoć je zatražio veliki broj pacijenata sa simptomima stomačnog virusa. Aida Baručija, portparol Doma zdravlja Zenica, kaže da su upravo nagle promjene temperature rezultirale  povećanjem broja kako respiratornih, tako i stomačnih infekcija.

``Od oktobra  broj stomačnih infekcija je u porastu, upravo zbog neadekvatnog oblačenja i hladnog vremena, što je dovelo do pada imuniteta, a samim time i omogućilo što lakši prodor virusa u organizam. U najvećem broju slučajeva, stomačni virus  se karakteriše mučninom i povraćanjem, rjeđe prolivom, a uz to se javljaju bol u mišićima, malaksalost, glavobolja i pospanost``, rekla je Baručija.

 

Ona kaže da ljekari savjetuju obavezno pranje ruku, posebno nakon svakog odlaska u toalet i prije jela kao najbolju odbranu protiv stomačnih virusa, dodajući da treba povesti računa o hidrataciji i ishrani, mirovanju, smanjiti fizičke napore i unositi što više tečnosti kako bi se spriječila dehidracija.

 

Ističe bitnim smanjiti bliske kontakte sa zaraženim osobama, ne dijeliti isti pribor za jelo, hranu ili peškir te redovno dezinfikovati toalet, posebno nakon epizoda povraćanja ili proliva.

 

Jedna Banjalučanka kaže da se sedam dana borila sa stomačnim virusom, a sve je počelo jakim grčevima, bolom u stomaku, prolivom i blago povišenom temperaturom.

 

``Nisam nekoliko dana bukvalno izlazila iz toaleta. Ljekar mi je prepisao probiotik, dijetu, suvu hranu i mirovanje``, rekla je ona.

 

Kosana Stanetić, načelnik Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, rekla je da nije povećan broj pacijenata koji se obratio ovoj ustanovi zbog stomačnog virusa. Ona dodaje da u ovom periodu ima više respiratornih virusnih infekcija koje su karakteristične za zimsko doba, ali ne isključuje mogućnost da ima pojedinačnih slučajeva koji imaju problem sa stomačnim virusima.

(nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.