x

Stopostotna bosanska bajka odigrana u Narodnom pozorištu pred razdraganom djecom!

Jučer je u foajeu Narodnog pozorišta premijerno, u dva termina, odigrana dječija predstava “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” autorskog dvojca Riad Ljutović i Fahrudin Kučuk u produkciji Narodnog pozorišta i Udruženja Fani.

Pred razdraganim mališanima, glumci Narodnog pozorišta iz sva tri pozorišna roda (drama, balet, opera) priuštili su djeci pravu čaroliju.  Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

 

Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

 

Djeca su uživala impresionirana divnom glumačkom igrom u kojoj se u ulozi Čudovišta i Svjetliše nalazi živopisna Amina Begović . Majstora Maru i  lutkara Taneta tumačio je mladi ali već iskusni glumac Armin Omerović koji je ponudio čitavu skalu duševnih stanja kroz koje prolaze njegovi likovi. Svojom ljupkošću i gracioznom pojavom i sveobuhvatnom glumačkim transformacijama očarala je djecu Mona Muratović u ulogama Dramatike i Brižne. Atmosferu su obojili šarenim koloritom pjesme i plesa, sjajni tenor Iliš Bečei i  stilski profinjena balerina Zulejha Kečo.

 

Predstavu je režirao Riad Ljutović koji je i u likovnom rješenju postigao magiju koja djecu uvodi u svijet teatra.

 

Sudeći po oduševljenju i krasnim kritikama koje je predstava dobila, “Čudovište” će se igrati još dugo, samo u maju u tri termina. Slijedeća izvedba je u okviru 3. Festivala dječije umjetnosti 3. maja u 11 sati u Pozorištu mladih. A već 13.  maja u Narodnom pozorištu u 13 sati.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.