x

Stručnjaci: Legalizujte marihuanu u medicinske svrhe!

Samo treba da budu pod strogom kontrolom, kao i ostali opijati, kaže dr Vladimir Kovčin koji nema ništa protiv da se marihuana propisuje pacijentima koji trpe jake bolove.

Ljekari u Srbiji složni da se kanabis koristi u medicinske svrhe, iako je za državu na listi zabranjenih supstanci.

Ova biljka se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini, a dokazano je njeno blagotvorno dejstvo kod ublažavanja simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze, side do nuspojava hemoterapije.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da legalizacija marihuane u medicinske svrhe ne znači legalizaciju droge.

Dr Jelena Drulović, neurolog koji se bavi multiplom sklerozom u Kliničkom centru Srbije, kaže da bi voljela da jedan broj njenih pacijenata ima mogućnost da koristi preparate od kanabisa.

``Mnogima preporučujem, ali nije moguće nabaviti ih u inostranstvu, jer se takvi lijekovi daju isključivo u bolnicama. Razne studije su pokazale da marihuana ima pozitivan efekat kod određenih tegoba. To su preparati u vidu spreja koji se odavno već koriste u Njemačkoj, Holandiji, Italiji, Švajcarskoj i brojnim zemljama EU``, objašnjava doktorka Drulović.

Rumunija je posljednja država koja je u aprilu prošle godine odobrila korišćenje kanabisa. Dopušteno je samo uzimanje strogo kontrolisanih proizvoda dobijenih od indijske konoplje, i to samo za liječenje, odnosno ublažavanje simptoma kod tačno propisanih dijagnoza, poput epilepsije, raka ili multiple skleroze.

Dr Vladimir Kovčin, onkolog u KBC “Bežanijska kosa”, nema ništa protiv da se marihuana propisuje pacijentima koji trpe jake bolove.

``Samo treba da budu pod strogom kontrolom, kao i ostali opijati``, kaže dr Kovčin.

Takvi lijekovi se daju ukoliko prva linija medikamenata ne pomaže. Kod multiple skleroze se daju pacijentima s ukočenošću u nogama, a tu standardni lijekovi ne pomažu.

Izvor: kurir-info.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.