x

Stvari na koje žene padaju kod muškaraca!

Ovo su neki od rezultata istraživanja.

Mnoge su ankete pokazale da većinu muškaraca privlače žene prirodne ljepote, s naglašenijim oblinama i s malo šminke na licu, a neke studije otkrivaju i osobine koje pripadnice ljepšeg pola cijene na potencijalnim partnerima! 

 

Položaj glave

 

Istraživanje Univerziteta u Newcastleu pokazalo je da su žene pozitivno ocijenile fotografije na kojima su muškarci držali glavu prema gore u poređenju s onima čija je glava bila položena prema dolje. Razlog? Istraživači misle da je zato što muškarci obično gledaju odozdo prema dolje žene koje su niže, pa je logično da je pripadnicama ljepšeg pola taj položaj puno privlačniji.

 

Izgled lica

 

Tzv. teorija zlatnog reza o najsavršenijoj kompoziciji, a koja je svoj procvat doživjela u renesansi, prema nekim naučnicima, još uvijek ima velik uticaj na privlačenje osoba suprotnog pola. Prema njoj, idealna osoba ima lice dužine 1,5 puta veće nego što mu je širina. Prostori između čela i očiju, od očiju do dna nosa te od dna nosa do brade su jednaki; uvo je otprilike iste dužine kao i nos, a širina svakog oka je jednaka razmaku između njih. Mislite da ovaj račun ne drži vodu? Prema stručnjacima koji su upotrijebili spomenutu teoriju, lice Brada Pitta od maksimalne ocjene 10 dobija 9,3!

 

Crvena boja

 

Vjerovali ili ne, nešto tako jednostavno kao npr. izbor boje košulje može povećati šanse u borbi za suprotni pol! Baš kao što neke životinje u doba parenja mijenjaju perje ili krzno kako bi privukle partnere, Journal of Experimental Psychology objavio je rezultate niza manjih pokusa koji su pokazali da žene smatraju privlačnijima muškarce kad su u nečemu crvenom ili ako su bili prikazani na fotografijama s crvenom pozadinom. Taj učinak, objašnjavaju stručnjaci, može biti i djelomično društveno uslovljen jer je crvena povezana sa snagom i muževnošću, ali i djelomično evolucijski, jer crvena boja je u životinjskom svijetu `signal` za seks. Pa ako planirate uskoro investirati u garderobu, razmislite i o nečemu u crvenoj boji jer se ona povezuje sa simpatičnošću ili ekstrovertiranošću. 

 

Mirisi

 

Uh, naravno da nikome nije privlačan miris koji jasno odaje da ste preskočili tuširanje nekoliko dana, ali čini se da prirodni mirisi više nego parfemi mogu zaintrigirati žene. `Jedan tim je utvrdio da žene preferiraju miris dominantnih muškaraca, a miris dominacije posebno ih privlači za vrijeme plodnih dana. Otkrili su i to da muškarcima najneprivlačnije mirišu žene za vrijeme menstruacije, a najprivlačnije za vrijeme ovulacije. Oscilacije u mirisu su vrlo suptilne, ali ih naša podsvijest prepoznaje`, kaže Jan Havlíček sa Univerziteta Prag za New Scientist. 

 

Muževna ili ženstvena lica

 

Studija koju je sproveo londonski Univerzitet Brunel, u kojem je ispitano 962 ljudi iz 12 zemalja, bavilo se privlačnošću muških i ženskih lica. Otkrili su da se u urbanim sredinama više cijene muška muževnija lica i ženska ženstvenija lica dok se u manjim sredinama privlačnijima smatraju androgina lica. 

 

Veličina prsta

 

Da, zvuči bizarno, ali prstenjak prema nekim tezama takođe može otkriti je li neki muškarac privlačan ili ne. Naime omjer veličine između drugog i četvrtog prsta (na desnoj ruci posebno) pokazatelj je toga koliko je muškarac bio izložen testosteronu u materici. Veća razlika u dužini - veća je i izloženost testosteronu, a time je i muževniji! U istraživanju Univerziteta u Ženevi učestvovalo je oko 80 žena koje su procjenjivale privlačnost muškaraca prema različitim faktorima. Muškarci koji su imali veću razliku u dužini prsta bili su privlačniji ženama u seksualnom smislu, no one ih ipak nisu smatrale posebno muževnima. Ispitanice nisu bile više naklonjene muškarcima s dužim prstima čak i kad su analizirale njihov miris ili glas. 

 

Brada ili glatko lice

 

Vječita dilema je još uvijek nerazriješena. Čini se da žene nisu toliko sitničave kad su u pitanju dlakava lica. U sprovedenim istraživanjima rezultati su bili vrlo izjednačeni.  

 

 

Veličina (ni)je bitna

 

U jednom istraživanju sprovedenom u Australiji učestvovalo je 105 žena koje su ocjenjivale muškarce prema visini i dužini ramena te penisu. Veličina penisa nije im bila toliko bitna (sve dok se radilo o normalnim veličinama), a na privlačnost su više uticale visina i dužina ramena. Nažalost, niži muškarci koji nisu fit, bez obzira na područje ispod pojasa, odnosno obdarenost, u ovom istraživanju nisu dobro prošli! 

 

Osmijeh

 

Zvuči nevjerovatno, ali čini se da nasmijanoo lice ipak nije najprivlačnije ako se radi o seksu! Naime studija koju je sproveo univerzitet iz Britanske Kolumbije pokazalo je da muškarci s nasmijanim licima nisu dobro prošli kod suprotnog pola po pitanju seksualne privlačnosti. Zanimljivo, najatraktivniji su bili oni koji su izgledali ozbiljni, pomalo arogantni, pa čak i oni koji su izgledali tužni ili zabrinuti.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.