x

Subota na EXIT-u za pamćenje!

Još jedna stranica historije EXIT-festivala ispisana je u subotu, 13. jula, kada je po broju posjete gotovo dostignut kapacitet Petrovaradinske tvrđave! Preko 45.000 ljudi razlilo se po glavnim binama EXIT-festivala kako bi razmjenjivalo emocije sa sastavom Atoms for Peace, i u isto vrijeme neumorno skakalo uz hitove sa plejliste najpopularnijeg DJ-a na svijetu Davida Guette, koji je ponovo oborio rekord posjete Arene!

Gužve na ulazu počele su da se stvaraju već oko 21 sat, da bi kulminirale prije ponoći i nastupa najvećih zvijezda ovogodišnje EXIT R:Evolucije. Koncertni prostor Petrovaradinske tvrđave nije bio dovoljan da primi sve one koji su željeli biti dio historije jednog od najboljih evropskih festivala. 

Veza između publike i Atoms For Peace ostvarena je i prije početka nastupa, čim je frontmen Thom Yorke izašao na binu. Budući da su fanovi iz regije čekali na njegov nastup više od petnaest godina, uzvici oduševljenja koji su se prolomilil kada je stupio na binu, ispratili su i Flea, jednog od najboljih i najpoznatijih basista svijeta. Ovaj član postave Red Hot Chili Peppersa odmah je odgovorio na sebi svojstven način, dovodeći žice svoje bas-gitare do ekstaze. Transfer emocija između publike i benda mogao se osjetiti tokom čitavog nastupa ovog, do perfekcije uvježbanog, sastava. Thom, Flea i ekipa svirali su pjesme sa aktuelnog albuma Amok, koje su u živom izvođenju zvučale mnogo energičnije i angažovanije, dok je publika na glavnoj bini jakim aplauzom pozdravila i numere sa Yorkeovih solo-albuma. 

Programski direktor glavne festivalske bine Dragan Ambrozić, o nastupu Yorke-ovog novog sastava na Petrovaradinskoj tvrđavi, kaže: “Atoms for Peace su pokazali da je u muzici još uvijek moguće napraviti nešto novo. York, Flee i društvo su nam predstavili postelektronski rok nošen apstraktnim ritmovima i humanističkim porukama, nošen sudarom hladnog i toplog, dokazujući da uvijek postoji način da se čist umjetnički čin predstavi širokom krugu ljudi, bez kompromisa. Thom Yorke i njegova nova autorska vizija ostaju blještati iznad Exitove R:evolucije, ujedinjujući se sa njom i dajući joj smisao generacijske poruke”. 

Vrijedi pomenuti i zapaženi koncert domaćeg sastava Darkwood Dub pred više od 10.000 ljudi, kao i energični DJ setove Chase&Status, SkiSM i Wilkinsona, koji su nastupili pod okriljem najveće platfome za dubstep i dnb muziku, etikete UKF Music.

S druge strane tvrđave, David Guetta je oborio rekord posjete Arene, koji je prije samo dva dana postavio Fatboy Slim. Zbog ogromnog interesovanja publike kapacitet Arene je povećan - cijeli dan su radnici na infrastrukturi i tehnici festivala pripremali teren kako bi Arena mogla primiti do sada najveći broj ljudi. 

Suvereni vladar top-lista u posljednjih nekoliko godina redao je svoje hitove, ali je predstavio i najaktuelnija izdanja koja će obilježiti ljeto pred nama, izazivajući publiku da ga prati do ekstaze. Bina Dance Arene je za ovu priliku posebno proširena i prilagođena prema njegovoj vrhunskoj produkciji, kako bi mogla da primi veliku platformu sa miks pultom i više od trideset specijalnih rasvjetnih tijela. Poslije njega su, pred masom koja je do jutarnjih sati odbijala napustiti Dance Arenu, nastupili i fenomenalni Mark Knight, Steve Angello, kao i Dixon i Ame! U koncertnom prostoru Dance Arene je tokom subotnje večeri ponovo oboren rekord posjete, jer je nastupu Davida Guette i ostalih izvođača prisustvovalo nevjerovatnih 25.000 ljudi!

Atmosferu na Fusion bini je pokrenuo flamenko ritam Entre Fronterasa, da bi publiku dodatno očarao vokal britanske zvijezde u usponu Delilah. Sinoć je na ovoj bini, a prvi put na Exit-festivalu, nastupio i bh. bend Velahavle. Ipak, zvijezde večeri na Fusionu su, bez sumnje, bili Van Gogh sa kojima je publika horski pjevala tokom jednoiposatne svirke. Đule i ekipa su, kao i uvijek, bili dosljedni i počastili su fanove svim najvećim hitovima koji su obilježili protekle dvije decenije njihove karijere.

Kao i tokom prethodne dvije večeri, pun je bio i Silent Disco, gdje su najjasniji bili uzvici oduševljenja velikog broja posjetilaca, koji su uz osmijehe plesali sa raznobojnim slušalicama na glavi. Riffs&Beats, Radio As, Gaia Xperiment Trance i Latino bine također su imale brojnu publiku do ranih jutarnjih sati, a veselo je bilo i na VIP-terasi, gdje su u opuštenoj atmosferi uživale brojne ličnosti iz javnog života.

Subotnju večer četrnaestog izdanja EXIT-a obilježile su velike gužve, spektakularni nastupi Atoms for Peace i Davida Guette, energične svirke na glavnoj i Fusion bini, kao i beskompromisni bass zvuk koji je dominirao glavnom binom u kasnim satima. 

U okviru završne večeri festivala, u nedjelju 14. jula posjetioce glavne bine na Petrovaridnskoj tvrđavi očekuju nastupi Nick Cavea, koji prvi put na EXIT dolazi u omiljenom izdanju sa The Bad Seeds, kao i  premijerno predstavljenje Bloc Partyja, jednog od najpopularnijih britanskih, a samim tim i svjetskih indie rock bendova. Uz njih će svirati i Veliki Prezir, a za bass zvuk na Main Stageu bit će zaduženi najnovija svjetska senzacija, sastav Rudimental, koji dominira svjetskim top-listama. Bit će tu i SBTRKT, kao i jedan od najtraženijih DJ-eva na svijetu, čovjek koji je producirao posljednji album Snoop Liona, Diplo, poznatiji i kao Major Lazer. 

Glavne zvijezde na zatvaranju Dance Arene bit će švedski DJ i producent Eric Prydz, kao i Dubfire, široj publici poznat kao član dvojca Deep Dish. Pored njih publici će se predstaviti i Kerry Chandler, Scuba i George Fitzgerald u back2back nastupu, a posebnu čast da zatvori ovogodišnji EXIT imat će najpoznatiji domaći DJ Marko Nastić.

Na Fusion bini prašit će njujorški metalci Prong, kao i Dubioza Kolektiv, Orthodox Celts i Repetitor, dok će Riff&Betas bina ugostiti Moonspell, Kolaps i The Way of Purity.

Čekamo vas na Dance areni da zajedno dočekamo izlazak sunca i pozdravimo se sa jednim od najboljih izdanja Exit-a do sada!

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.