x

Sud u Minhenu: Bivši golman Željezničara optužen za podršku ISIL-u!

Sud u Minhenu: Bivši golman Željezničara optužen za podršku ISIL-u

Priča je počela 2013. godine kada je bavarski selefijski propovjednik Izudin J., zajedno s dvojicom muškaraca, postao logističar terorista u Siriji. Prema navodima tužioca u Minhenu, ova trojka je dostavljala džipove i ambulantna vozila terorističkoj grupi Junud al-Sham (``Sirijski vojnici``). 

 

Prvooptuženi Izudin J. rođen je 1983. u Tuzli, studirao je na prestižnom kairskom univerzitetu Al-Azhar a dugo živi na jugu Njemačke. Osim ``vatrenih govora podrške ISIL-u`` sigurnosne službe su otkrile da je u džamijama prikupljao donacije za terorističke grupe.

 

Njemački mediji navode procjene tamošnjih sigurnosnih službi da je Izudin K. imao izuzetnu ``moć ubjeđivanja`` pa je uspio zavesti dvojicu saučesnika – Bosanca Emila K. (30) i Kosovara Mehdija D. (38) – s kojima je našao na optuženičkoj klupi.

 

Posebno je zanimljiv Emil K. koga njemački mediji opisuju kao ``30-godišnjeg bosanskohercegovačkog fudbalera``. Zapravo je riječ o Emilu Kajgani, golmanu rođenom 1987. godine u Foči koji je branio za mlađe kategorije Željezničara prije nego se 2007. otisnuo u Njemačku.

 

Osim za drugi tim Greuther Fürtha, branio je i za SpVgg Weiden, KFC Uerdingen i ASV Neumarkt. Mediji navode da je tokom sportske karijere došao u kontakt sa selefistima koji su ga zaveli.

 

Već sada je jasno da će tužilaštvo imati izvjesnog razumijevanja za Emila Kajganu i Kosovara Mehdija D. što pokazuje činjenica da im je dozvoljeno da se brane sa slobode. Zakazana su 24 procesna dana suđenja.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.