x

Sudar titana u Skoplju: Real i United u lovu na prvi trofej u sezoni!

U historiji evropskog Superkupa bilo je nekoliko okršaja pravih fudbalskih titana, ali sudar Real Madrida i Manchester Uniteda, s obzirom na tradiciju i blisku prošlost, može se okarakterisati najvećim. Dva kluba koja spadaju među najtrofejnije u svijetu sastaju se u Skoplju kao šampioni Lige prvaka i Evropske lige, pri čemu Real potvrđuje dominaciju, a United pokušava nagovijestiti povratak na najveću scenu.

Ovo će biti prvi finalni meč za neki UEFA-in trofej na makedonskom tlu, a bolji dvoboj Makedonija nije mogla poželjeti. Spektakl počinje u 20:45 sati na Philip II Areni u Skoplju (prijenos na OBN TV, Arena Sport).

 

Real i United su se ovog ljeta već jednom sreli i to na International Champions Cupu u SAD-u gdje je United slavio nakon penala.

 

Španski tim večeras igra svoj šesti meč evropskog Superkupa, a do sada je sakupio tri pobjede. Za Engleze je ovo četvrti nastup i šansa da osvoje drugi trofej Superkupa.

 

Meč je interesantan i zbog dvoboja Zinedinea Zidanea i Josea Mourinha koji su sarađivali u Realu dok je Portugalac bio trener Galacticosa. Zidane ima već jedan osvojen evropski Superkup, onaj prošlogodišnji, dok Mourinho u svojoj velikoj lepezi trofeja nema trofej ovog sjaja. 

 

Dva puta je The Special One igrao evropski Superkup, jednom kao trener Porta i jednom kao trener Chelseaja, i oba puta je gubio - prvi put od Milana 2003. godine, a drugi put od Bayerna 2013. godine. Interesantno, i ovaj put je do ovog takmičenja došao osvajanjem UEFA kup/Evropske lige, a ne Lige prvaka koju je dva puta osvojio, ali je oba puta nakon osvajanja napuštao klubove koje je vodio u tom trenutku (Porto i Inter).

 

``Ovdje smo da pobijedimo. Sve drugo nije važno. Ovo je Madrid, najbolji klub na svijetu i mi želimo pobijediti. Znamo da svake godine postaje teže za nas, ali mi imamo karakter i glad i nismo umorni od pobjeđivanja``, izjavio je Zidane na sinoćnjoj konferenciji za medije.

 

Francuz je u januaru 2016. godine preuzeo Real Madrid te je s njim do sada osvojio već dvije titule Lige prvaka te po jednu titulu La Lige, evropskog Superkupa i Svjetskog klupskog prvenstva.

 

``Uzbuđen sam zbog igranja Superkupa i igranja protiv evropskih šampiona. Moramo uživati u posebnom trenutku, jer igrač ne dobija puno puta šansu da osvoji Superkup``, kazao je Mourinho.

 

Real Madrid je ovog ljeta ekipu pojačao igračima koji više daju širinu ekipi, nego što konkurišu za prvih 11 (Theo Hernandez i Dani Cabellos), dok su ekipu napustili također igrači koji, osim Pepea čije je mjesto svakako nadopunjavao Varane, nisu bili standardni u prvoj postavi (Alvaro Morata i Danilo). Stoga, Real u ovaj meč ulazi bez većih promjena u odnosu na prošlu sezonu i očekuje se slična postava kao protiv Juventusa u finalu Lige prvaka. Najveći je upitnik Cristiano Ronaldo koji se kasno priključio ekipi, ali je Zidane izjavio da je ``Ronaldo tu da bi igrao``.

 

Manchester United je ovog ljeta doveo Nemanju Matića, Victora Lindelofa i Romelua Lukakua i neće biti iznenađenje ukoliko svi počnu večeras. Matić je možda najveći upitnik jer je stigao prije devet dana.

 

Bit će ovo još jedan veliki spektakl u kojem će osvajač Lige prvaka Real Madrid, koji je prošle sezone postao jedini klub koji je odbranio titulu prvaka Evrope, i osvajač Evropske lige Manchester United koji se tako vratio u Ligu prvaka, imati veliki motiv da pokažu veličinu bez obzira na to što se radi tek o početku sezone. Real potrđuje dominaciju, United želi reći da je spreman za povratak na veliku scenu gdje ga nema od odlaska Sir Alexa Fergusona.

 

Potencijalni sastavi

 

Real Madrid: Navas; Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo; Modrić, Casemiro, Kroos; Isco, Benzema, Bale.

 

Upitan: Ronaldo (nedostatak treninga s ekipom).

 

Manchester United: De Gea; Valencia, Lindelöf, Smalling, Blind; Herrera, Matić, Pogba; Rashford, Lukaku, Mkhitaryan.

 

Nedostaju: Bailly, Jones (suspenzija), Rojo, Shaw, Young (povrede), Fosu-Mensah (odlazi na posudbu).

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.