x

Sušić više neće zvati ove igrače u reprezentaciju, a evo i zašto!

- ``Bit će promjena. Podmladit ću reprezentaciju i zvati fudbalere koji igraju u svojim klubovima i koji se ponašaju lijepo``, izjava je Safeta Sušića nakon što mu je Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Heregovine odlučio dati još jedan dvogodišnji mandat, tako da će sigurno makar malo promijeniti mišljenje svih onih koji su nakon završetka Svjetskog prvenstva zauzeli stav da je vrijeme da Papeta na klupi našeg tima zamijeni neko poznatije i autoritativnije ime, koje će znati uspostaviti red u sve raspuštenijoj svlačionici reprezentacije i od nje načiniti ekipu koja će nam ne samo rezultatima nego i ponašanjem biti na ponos.

Silazna putanja

 

Ukoliko ovu izjavu, koju je dao ohrabren jednoglasnom podrškom Izvršnog odbora NSBiH, pretoči u djelo, Sušić će sigurno ponovo osvojiti simpatije dijela navijača koji su mu okrenuli leđa nakon neslavnih dogodovština iz Brazila.

 

Šta će uraditi Sušić? To, za sada, zna samo on, ali svaki iole upućeniji posmatrač neće morati dugo razmišljati da zaključi o čemu se radi. Ako ćemo o podmlađivanju, prvi kandidati su, zbog svojih godina, Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, s tim što se uz ime ovog prvog veže još i očigledna silazna putanja fudbalskog kvaliteta i ponašanje nedostojno ne samo kapitena i reprezentativca nego i sportiste uopće.

 

Osim njega, Sušić će imati još disciplinskih problema da riješi. Kako Edina Džeku vratiti u red? Šta je s onima iz drugog plana koje je Spahić vezao uz sebe, poput Avdije Vršajevića ili Ognjena Vranješa, koji, u nedostatku pametnijeg rješenja, počinju preuzimati njegove manire? Posla sigurno ima i oko Muhameda Bešića i Izeta Hajrovića, fudbalera neospornog kvaliteta kojima ponašanje nije najjača strana. Pape to sigurno zna i vidi.

 

Prilika Prciću 

 

Ako govorimo o podmlađivanju, nema baš toliko fudbalera koje treba eliminirati, koliko je onih koje treba promovirati. Nekoliko ih već imamo u timu. Sead Kolašinac, Izet Hajrović, Muhamed Bešić i Tino Sušić tek su krenuli u reprezentativnu avanturu i od njih se očekuje da u budućnosti nose tim, ali nevezano za njih, na vrata tima kuca još dosta talentiranih fudbalera kojima bi novi-stari selektor trebao dati priliku.

 

Prvo ime je, sigurno, Sanjin Prcić, za kojeg je Pape jučer izjavio da, uprkos svojoj ljutnji, nije izgubljen za reprezentaciju. Dalje, belgijski talent Dino Arslanagić, pa možda opet Miroslav Stevanović ili Adnan Zahirović ukoliko se vrate u formu i počnu češće igrati... Kandidata ima.

 

Ako ih Sušić posloži, nastup na Svjetskom prvenstvu ne bi smio biti naš najveći domet.

 

Mogući potezi

 

- Izmještanje baze iz Sarajeva u trening-kamp u Zenici, daleko od ilidžanskih kafana i narodnjačkih teferića.

 

- Zatvaranje reprezentativne baze za sve one koji se na poziv zaslužnih fudbalera šepure i ispijaju kafe po njoj.

 

- Kodeks ponašanja za fudbalere.

 

Ko bi mogao otići

 

Emir Spahić

 

+ ISKUSTVO - Iza sebe ima šest kvalifikacionih ciklusa i neprocjenjivo iskustvo, ali kako vrijeme prolazi, i ta vrlina se pretvara u manu.

 

- GODINE: Ima 34, a kada bude Euro, bit će mu 36. Realno, previše da bi zadržao ulogu u reprezentaciji i da bi naša odbrana i dalje počivala na njegovim plećima. Dovoljno se samo sjetiti Nigerije. I ne samo nje.

 

- DISCIPLINA: Srčan karakter svojevremeno mu je osigurao mjesto heroja među navijačima, ali je Emir to odavno počeo zloupotrebljavati kako bi se nametnuo kao samoproglašena alfa i omega reprezentacije i čovjek koji se ne libi petljati se u sve. Fudbaleru koji vrijeđa sve one koji mu ne pašu (a Emir u gubitku kompasa takvih vidi sve više), nije mjesto u ozbiljnom timu, naročito onome koji predstavlja državu. Lider koji ruši kolektiv i skoro je redovan protagonist skroo svakog sukoba u i oko tima.

 

Zvjezdan Misimović

 

+ MAJSTOR – Definitivno je najveći majstor koji je ikada obukao dres reprezentacije BiH, veznjak čiji pregled igre i fudbalska inteligencija u našem timu još nemaju konkurenciju. Ovakve poput njega vrijedi istrpjeti čak i kada su s fizičke strane kočnica timu. Neka za njega trče drugi, isplati se.

 

+ KARAKTER - Čak ni kada mu je nepravedno oteta kapitenska traka, koja je prebačena na ruku Emira Spahića, Zvjezdan nije pokazivao svoju mračnu stranu. Miran i tih, Zvjezdan je primjer ponašanja reprezentativca jedne zemlje.

 

- FIZIKA - Nažalost, vrijeme čini svoje. Mnogi kritiziraju Misimovića zbog činjenice da sve teže podnosi napore jakih utakmica, možda zbog godina (30), a možda i zbog lige u kojoj igra (Kina). Bilo bi odlično kada bi se vratio u Njemačku.

 

Sejad Salihović

 

+ ATMOSFERA - Sejad nikada nije napravio nijedan problem u našem timu. Uvijek vedar i nasmijan, fudbaler je kakvog je dobro imati u svlačionici. Ponašanjem i ljubavlju prema bh. dresu vjerovatno je zaslužio još reprezentativnog staža.

 

- STAGNACIJA - Realno, Sejad već neko vrijeme stagnira. Teško je sjetiti se značajnije reprezentativne utakmice u kojoj je odigrao baš vrhunski i odradio nešto što će se pamtiti. 

 

Mensur Mujdža

 

+ NEZAMJENJIV - Iako mu je 30 godina, još je nezamjenjiv na poziciji desnog beka – odličan je u odbrani i koristan u napadu.

 

- POVREDE - Sa Mujdžom u timu, uvijek se mora računati na eventualnu zamjenu. Nažalost, kako mu odmiče karijera, Mensur je sve češće i sve duže izvan terena. A kada nije 100 posto zdrav, kočnica mu je sam strah od povrede.

 

Mladi za Euro

 

Sanjin Prcić

 

+ TALENT - Mlad je, talentiran i redovno igra u poznatom francuskom klubu. Prilika mu se, jednostavno, mora dati! I nema dalje!

 

- LJUTNJA - Sanjin je ljut što mu Safet Sušić nikada nije dao priliku. Sa pravom ili ne, svako će ponuditi svoj odgovor. Ipak, Prcićeva ljutnja sigurno nije takve prirode da je ne bi ublažio jedan poziv u A-tim.

 

Tino Sušić

 

+ TALENT - Definitivno ima potencijal koji bi s vremenom trebao sve više dolaziti do izražaja. Na Mundijal je došao s vrlo malom minutažom u timu, ali u susretu s Iranom, u kojem je zabilježio lijepu asistenciju, pokazao je neočekivanu zrelost.

 

- PREZIME - Koliko mu koristi, toliko mu i šteti. Mladom Tinu će, ni krivom ni dužnom, trebati veoma mnogo truda da bi taj teret zbacio s leđa i navijače prisilio da prestanu pozive gledati kroz prizmu njegovog prezimena.

 

Srđan Grahovac

 

Čemu bi služila mlada reprezentacija ako ne bi lansirala fudbalere za A tim? Srđan Grahovac je jedan od potencijala koji bi se trebali uzeti u razmatranje u izboru snaga za podmlađivanje.

 

Dvadesetdvogodišnji Grahovac, kapiten mlade reprezentacije BiH, u proteklom kvalifikacionom ciklusu za Evropsko prvenstvo odigrao je pet utakmica i postigao fantastičan gol protiv Španije. 

 

Njegov učinak nije ostao nezapažen, pa je Grahovac majicu banjalučkog Borca zamijenio dresom Rapida iz Beča.

 

Dino Arslanagić

 

Dino Arslanagić odavno je radaru Nogometnog saveza. Ovaj fudbaler, kojem je samo 21 godina, strandardni je fudbaler belgijskog Standarda iz Liježa, za koji je do sada odigrao 41 ligašku utakmicu.

 

Arslanagić je prošao sve omladinske selekcije Belgije, od U15, do U21, sa čak 55 nastupa, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu.

 

S tom statistikom, ne bi bilo nevjerovatno da mu je ponuđeno i mjesto u A timu. Ipak, Dinina je želja da obuči dres naše reprezentacije i vrlo je vjerovatno da će ovoj stopera selektor Sušić isprobati uskoro.

(zmajevibih7.blogspot.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.