x

Suveniri koje nikako ne bi trebali da kupujete!

Odete na putovanje, kupite poklon za prijatelja i nadate se da mu niste kupili previše glup poklon. Izbor suvenira je veliki svuda u svijetu, od standardnih, preko kičastih i čudnih, do veoma neprikladnih.

Ovo su samo neki od njih:

 

Njujork: Tramp kondomi

 

Kondomi sa slikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država i natpisom ``Ja sam ogroman!``, koje se mogu kupiti u Njujorku, mnogima prosto ubija strast. Međutim, ako volite miris uspeha možete kupiti njegov parfem ``Success``, koji ``prenosi duh motivisanog čoveka``.

 

Nacionalni Muzej sećanja na 11 septembar povukao je iz prodaje, pre par godina, komemorativan tanjir sa sirom, nakon primedbi da je suvenir neprikladan. Tanjir je bio u obliku Amerike, sa obeleženim mestima gde su se dogodili napadi. Privesci za ključeve, majce i dekorativni jastuki, sa tom tematikom, su još uvek u prodaji.

 

Brisel: Vadičep u obliku dečaka koji piški

 

Jedan od mnogobrojnih suvenira napravljen po uzoru na poznatu skulpturu ``Mali čovek koji piški`` (Manneken Pis) u Briselu.

 

Australija: Tašne napravljene od kengurovih testisa

 

Australijski proizvođač suvenira prodaje ``srećne`` tašne, napravljene od kengurovih testisa, kao i otvarače za flaše dekorisane sa intimnim delovima crvenog kengura, kojih ima ih u različitim velilčinama.

 

Bolivija: Fetusi lame

 

Možda ne želite da ih spakujete u vaš kofer, ali fetusi lame su veoma popularni u Boliviji. Smatra se da donose sreću i nude se kao dar Majci Zemlje. Fetusi koji nisu preživeli u trudnoći se tradicionalno nude svakog prvog petka u nedelji ili kada se gradi nova zgrada, ispod koje ga sahrane. Među suveirima se mogu naći i osušene žabe (koje donose sreću) i crne sveće u obliku penisa. Lokalni vračevi, takođe, nude čarolije kojim možete kazniti nevernog partnera.

 

Zaliv Gvantanamo: Unikatne majce

 

Možda ova destinacija nije baš na vrhu liste za odmor, ali ako prolazite pored Zatvorskog kampa u Gvantanamu možete da postanete vlasnik majce sa natpisom ``I can’t GTMO satisfaction``. Među suvenirima su i komične lutke sa likom Fidel Kastra i natpisaom ``Rockin’ in Fidel’s backyard``, sveće, loptice za golf, ali i par kamuflažnih uložaka.

 

Lurd: Bogorodica koje svetli

 

Francuzi poseduju pravi talenat za pravljenje kičastih verskih suvenira, a to se najbolje može videti u Lurdu. Pored bezbroj posuda sa svetom vodom, postoje impresivne figurice u obliku čuvene statue Bogorodice, među kojima su i one koje svetle, napravljene od fluorescentne plastike.

 

Rim: Kalendari sa Musolinijem

 

Kalendari sa slikama Musolinija, koje možete da kupite u Rimu, veoma dobro se prodaju. Sasvim druga priča važi u regiji Emilija Romanja, u kojoj je Musolini odrastao, jer ako vlasnici prodavnica suvenira izlože bilo kakvu memorabiliju sa likom Dučea, čeka ih zatvorska kazna od šest meseci do dve godine.

 

Rusija: Lutke diktatora

 

Ruske prodavnice turistima prodaju različite verzije babuški, odnosno matrjoški, tradicionalnih lutki u obliku ruskih žena u tradicionalnoj nošnji. Danas se, međutim, u prodaji mogu naći i babuške sa likovima Hitlera, Staljina ili, čak, ceo set svetskih diktatora.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.