x

Suze, tuga i nevjerica među prodavcima sa Hametove pijace: Da li je ovo dokaz da je požar podmetnut?

Šok i nevjerica vladaju jutros među prodavcima koji drže štandove na Hametovoj pijaci u Tuzli. Njih više od 50 okupljeno je preko puta pijace, neki od njih i plaču, jer znaju da im je vatra progutala svu robu. Podsjećamo, sinoć oko ponoći izbio je požar na tuzlanskom buvljaku poznatom kao Hametova pijaca. Kako saznajemo od prodavaca, vatra je progutala oko stotinjak štandova i svu robu koja se u njima nalazila.

Na poprištu nesreće ostale su samo izgorjele metalne konstrukcije i limeni krovovi štandova. 

 

Razija Fejzić kaže da je držala tri štanda sa novom i polovnom robom i da je ostala bez svega.

 

- Sve mi je izgorjelo. Zvali su me i došla sam ovdje oko 1.20 sati. Vatrogasci su već gasili požar. Bila sam do pola tri tu, tada su već uspjeli da zaustave širenje vatre. Ponovo sam došla oko pet sati, tada je već sve bilo ugašeno - priča nam ova žena.

 

Neki od okupljenih prodavaca sumnjaju da je požar podmetnut. Misle da je neko opljačkao robu, a zatim podmetnuo požar.

 

Smatraju i da je dokaz za to i fotografija pijace snimljena sa obližnje zgrade. Na njoj se vidi kako gori desni rub pijace te štandovi bliže magistrali, dok između toga ima prostor na kojem vatre uopće nema.

 

- Moja roba je tri puta opljačkana na ovoj pijaci. Žalio sam se svaki puta, ali nije bilo efekta - priča na Kadrija Hadžialjević.

 

Tokom noći pijacu osigurava jedan čuvar koji je i pozvao vatrogasce kada je, sinoć nešto iz 12 sati primijetio vatru.

 

Iako je za zvanične procjene rano, jasno je da su štete ogromne.

 

- Ja sam prodavala teksas i izgorjelo mi je sve. Šteta je sigurno između 20 i 25 hiljada maraka. Ništa ovdje nije osigurano, niko nam neće platiti za ono što smo izgubili. Onaj ko može krenut će ponovo, ko nije u mogućnosti snalazit će se kako zna i umije - kaže nam Suada Saburović.

 

Na mjestu događaja saznajemo da niko nije povrijeđen.

(Faktor)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.