x

Sve istine i zablude o Francuskoj!

Vlada mišljenje da se Francuskinje nikad ne goje, da njihova djeca nikad ne bacaju hranu, da parovi često vode ljubav, a porodice svake večeri uživaju u kulinarskim specijalitetima, ali britanska spisateljica Piu Meri Itvel (Piu Marie Eatwell) odlučila je demistificirati idealizovanu predstavu Francuske.

U svojoj knjizi ``They Eat Horses, Don`t They?`` (Oni jedu konje, zar ne?), Itvel teži da razbije mitove o zemlji koju stranci najčešće idealiziraju, pa se razočaraju kada je posjete i shvate da je ``normalna`` država, suprotstavljajući se time trendu da se u popularnim knjigama Francuska predstavlja kao zemlja u kojoj je sve uredu.

``Gotovo da postoji potreba da se na Francusku ne gleda objektivno kao na bilo koju drugu državu, već se na nju projektuju lični ideali``, rekla je AFP-u autorka koja već 10 godina živi u Francuskoj.

Zasnovana na intenzivnom istraživanju, Itvel (39) je knjigu podijelila u poglavlja posvećena francuskoj hrani, ženama, seksu, manirima...

Spisateljica je primjetila da, uprkos tome što je francuska kuhinja cijenjena širom svijeta, Francuska je drugo najveće tržište lanca brze hrane ``Mekdonalds``, poslije Amerike. Također, Tokio, a ne Pariz, već godinama važi za svjetsku prijestolnicu kulinarstva.

Itvel razbija još jednu predrasudu tvrdeći, na osnovu istraživanja farmaceutske firme ``Roće``, da 42 procenta Francuskinja i 47 procenata odraslog stanovništva pati od viška kilograma.

Također, piše autorka, tri četvrtine parova u Francuskoj ima loš seksualni život.

Itvel ipak ističe da je njena knjiga daleko od toga da je negativna, ukazujući i na pozitivne strane Francuske.

Ona u knjizi podsjeća da je Džon Lenon jednom prilikom rekao da je francuska rok-muzika kao britansko vino, kao i da je veliki hit Frenka Sinatre ``My Way`` u originalu francuska pjesma.

Britanska književnica, uprkos svemu, kaže da voli Francusku.

``Izabrala sam da živim ovdje, moja djeca odrastaju tu, ja sam jedan od najvećih obožavalaca Francuske, ali sam najveći fan zato što osjećam da sam sposobna da je posmatram onakvom kakva je zaista, a ne kroz ružičaste naočare``, naglasila je ona.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.