x

Sve ljepote Južne Amerike samo na TV1!

„Expedicija „  dokumentarni serijal u 39 epizoda, vodi vas na uzbudljive avanture koje tim entuzijasta i istraživača u specijalnoj ekspediciji prolazi na različitim dijelovima naše planete. S nama ćete imati priliku upoznati  Venezuelu, zemlju  bogatu svjedočanstvima  nastanka  naše planete, njene  pećine, floru i faunu, stanovnike i brojne kulturno-historijske odlike i vrijednosti. Jedna od njih je i staro pleme  Janomami, pleme za koje vrijeme  odavno stalo.

Upoznat ćete  obast Kariba ali i ostala područja kojima  su nekada hodali  Kristofer Kolumbo i Čarls Darvin  – mjesta  na kojem je kolonijalizam  spojio  Indijce, Afrikance i Amerikance. Ekspedicija otrkiva, očima Čarlsa Darvina, tragove koje je vrijeme ostavilo na arhipelagu Galapagosa.

S nama upoznajte ljepote najvećeg vodopada na svijetu, Anđeoskog vodopada - Salto Angel-a ( špan.), kojeg je, sasvim slučajno, otkrio američki pilot Jimmy Angel. Godine 1935. Angel je pretraživao golemo venezuelansko visočje Auyán-tepui (Đavolje planine), u namjeri da pronađe rijeku. Stari tragač za zlatom govorio mu je nekoliko godina prije o toj rijeci i o vrtoglavaj količini zlata koju sadrži. Nakon što je ugledao slapove, vratio se u Caracas i svojom pričom zainteresirao je dvojicu istraživača, Gustava Henrya i Felixa Cardonu, te se ponudio da ih odvede do vodopada.  Veličantveni prizori  Anđeoskog vodopada definitivno  će vas ostaviti bez daha. Njegova visina  iznosi  979 metra , a voda pada u ponor dubok 807 metra sa Auyantepui planine koja se nalazi Nacionalnom parku Canaima u Venezueli.

Također, u ovom serijalu imat ćete priliku upoznajti  rijeke Orinoko, La Platu i Amazon , stanovnike koje žive na njihovim obalama, njihovu jedinstvenu kulturu i običaje.

Ande i njeni veličanstveni planinski lanci domaćini su najvećim i najbujnijim kišnim šumama , kao  što su La Planada u Kolumbiji i  La Karbonera u Venecueli u kojima pada jedinstveni tip kiše, i gdje su se biljke i životinje prilagodile specifičnom načinu života. No, naše putovanje ne završava u Venecueli. Vodimo vas još dalje, do Brazila i Argentine.

Većina ovih područja, danas spadaju u najatraktivnije turističke lokacije, a kroz  našu ekspediciju upoznat ćete tajne koje ova predivna mjesta kriju.  Ovo je samo mali dio veličantvene  odiseje koju ćete moći pratiti na TV1, svakim radnim danom u 11:00 i 15:05 h.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.