x

Sve spremno za Kid`s festival !

Približava se juni, mjesec u kojem sarajevska dvorana Zetra danima odzvanja dječijim smijehom i grajom. Od 7. do 11. juna zakazano je još jedno, 10. po redu, druženje mališana iz svih dijelova Bosne i Hercegovine u okviru Kid`s festivala.

I ovaj put šarena Kid`s parada kroz centar Sarajeva označit će početak jednog od najvećih događaja za mlade u ovom dijelu Evrope, a mališani će pet dana uživati u zabavnim i edukativnim sadržajima. Zvanični slogan ovogodišnje parade je ``United Colours of Sarajevo``, a kreativna povorka će iz Ferhadije krenuti 7. juna u 16 sati. Uz sve ljubitelje festivala ulicama će do Zetre prošetati i 30 muzičara Duvačkog orkestra Željezare Zenica.

Program počinje od 14 sati

Svaki dan od 14 sati vrata Zetre će biti otvorena za sve one koji žele prisustvovati radionicama, zabavama, učiti u institut učionicama, pogledati izložbe, filmske projekcije i Kids Cosmic Show.

Filmovi će biti prikazivani od 18 sati, i to ``Delfin: Priča o sanjaru``, ``Pet legendi``, ``Hotel Transilvanija``, ``Madagaskar 3: Najtraženiji u Evropi`` i ``Zemlja``. Ambasada Poljske će mališanima pokazati kako su nastajali slavni poljski crtani likovi Lolek i Bolek, a djeca će praviti i svoje animacije. Švicarci će se predstaviti maketom tipične planinske kućice, učiti goste festivala o reciklaži, a Karitas će organizovati druženje sa romskom djecom. Iz EUFOR-a su poručili da je fokus njihovog predstavljanja davanje informacija o minama te da je ovo prilika da se još više približe građanima BiH.

Učenje i zabava u atmosferi iz snova

Dan maskote festivala, Rafe žirafe, je u subotu, dok je u nedjelju planiran Dan za posebne prijatelje. U ponedjeljak ste pozvani da prisustvujete Švicarskom danu, a posljednji dan festivala, u utorak, je Dan policije, na kojem će domaćini iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, zaduženi za siguran ambijent, pokazati svoju opremu, vještine i sposobnosti.

Organizatori Kid`s festivala su ponosni što ove godine imaju priliku ugostiti 200 volontera iz Holandije, koji dolaze autobusima i avionom, i koji će, kako su najavili, Zetru pretvoriti u jednu veliku radionicu sa atmosferom iz snova. Uz ples, dramu i filmove te miks pjesama 15-godišnjeg DJ-a, nastupit će i ulični plesači, klovnovi i ulični umjetnici.

Klovnovi u posjeti bolesnoj djeci

Grupa klovnova koji rade sa bolesnom djecom putovat će širom naše zemlje i posjetiti djecu u institucijama i bolnicama koja nisu u mogućnosti da dođu na festival. Poslije Kid`s festivala putuju u Fojnicu, gdje će u Zavodu Drin upriličiti veliki after party.

Deseti Kid`s festival će svim posjetiocima biti iskustvo koje nikad neće zaboraviti, obećano je na današnjoj konferenciji za medije, a direktorica festivala Susanne Prahl je poručila: ``Dovedite svoje prijatelje, pa i neprijatelje. Kod nas na kraju svi postanu prijatelji``.

Tekst:Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.