x

Svečana promocija diplomanata i magistara Univerziteta u Tuzli!

Akademska zajednica u Bosni i Hercegovini je bogatija za 483 diplomanta i 129 magistara Univerziteta u Tuzli. Oni su u protekloj akademskoj godini okončali prvi, odnosno drugi ciklus studija na jednom od 12 fakulteta ili Akademiji dramskih umjetnosti, a tradicionalnim bacanjem kapa u zrak uspješno su prešli još jednu životnu stepenicu.

Vršiteljica dužnosti rektora Univerziteta u Tuzli Zumreta Kušljugić kazala je da je ovaj dan od izuzetnog značaja za ovu visokoškolsku ustanovu koja je primjer ustrojavanja Bolonjskog procesa u BiH.

 

“Današnji događaj ostat će svima vama, ali i nama u trajnom sjećanju. Ova svečanost je dokaz da zajednički napori mladih ljudi, ujedinjene snage na Univerzitetu u Tuzli, uz adekvatnu podršku okruženja u kojem živimo i radimo, posebno uz podršku našeg osnivača Vlade TK, donose rezultate koje svi želimo sutra primijeniti u praksi”, poručila je Kušljugić prilikom obraćanja prisutnima.

 

Promovisani diplomanti i magistranti pripadaju 16. generaciji studenata Univerziteta u Tuzli, a neki od njih već su imali sreću da su uspjeli pronaći zaposlenje ili su u toku pripravničkog procesa.

 

Ostali se, kako su poručili, samo nadaju svjetlijoj budućnosti u našoj zemlji, a ukoliko im se ne ukaže prilika, bolje dane spremni su pronaći i van granica BiH.

 

Svečana promocija zasigurno će u posebnom sjećanju ostati magistrici žurnalistike Samiri Hasagić.

 

“Iako je danas pretežno nezahvalno tržište rada, svi mladi znaju da je veoma teško pronaći posao, ipak je znanje nešto što ne treba stavljati u drugi plan. Ono što sami uložite u sebe i koliko se izborite za svoju poziciju na tržištu rada jeste i presudno da danas nađete posao koji zadovoljava prvenstveno vas”, izjavila je Hasagić.

 

Nastavila je da je imala sreću prilikom pronalaska zaposlenja, s obzirom da pripada generaciji diplomanata koji su prije nekoliko godina okončali prvi ciklus studija na Univerzitetu u Tuzli.

 

“Sada, kao magistrica smatram da imam neke malo veće šanse, a dokaz tome je i zadnje zaposlenje. Naime, sada sam zaposlena u jednoj velikoj kompaniji, tako da znanje i njegova nadogradnja mogu biti samo prednost”, dodala je ona.

 

Među danas promovisanim magistrima je i bivša reprezentativka BiH u košarci Zdenka Kovačević.

 

Kako je istakla, u proteklom periodu bilo je izuzetno teško uskladiti profesionalnu karijeru i samu edukaciju.

 

“Mnogo mi je drago da sam uspjela prvenstveno diplomirati, a potom i magistrirati na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport. Mislim da je u mojoj ličnosti vrhunac baš taj spoj profesionalizma i nauke i zbog toga sam izuzetno ponosna. Moje ambicije su trenutno okrenute prema Sarajevu, jer sam u tamo počela raditi”, istakla je Kovačević.

 

Za razliku od Kovačević, Nedina Halilović okončala je prvi ciklus studija na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport, a zaposlenje još uvijek nije uspjela pronaći.

 

“Trenutno sam nezaposlena, ali se nadam da će i za nas biti posla. Sada se trudim vezano za angažman u oblasti fitnesa, ali to nije ono što očekujem za budućnost. I pored toga što nemam zaposlenja, još uvijek se vidim u BiH. O odlasku zasad nisam razmišljala” , rekla je Hailović.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.