x

Svi ga pamte kao tabadžiju u domaćem filmu, a danas radi i moleraj ako treba!

Ratko Tankosić Sarma iza sebe ima više od 90 uloga, uglavnom simpatičnih lokalnih siledžija, lopova, uličara, batinaša... Mada su sve epizode, njegove replike citiraju i neki novi klinci, a čak i oni koji nikad nisu zapamtili njegovo ime - to lice dobro znaju.

Posljednjih godina povukao se iz javnosti, ali ste mogli da ga prepoznate kao sudiju u ``Falsifikatoru`` Gorana Markovića, ili kao gosta serija ``Vojna akademija`` i ``Andrija i Anđelka``. 

 

- Nisam odustao od filmova, i dalje snimam. Ali besparica je, malo se filmova snima. Te uloge koje sam ranije igrao ja, a uglavnom su bile negativne, danas snimaju mlađi glumci. Nije to kao u staroj Jugoslaviji. Danas su finansijska sredstva za takve poduhvate minimalna, a ja samo mogu biti zadovoljan brojem filmova koje sam snimio u karijeri - ispričao je nedavno Tankosić za crnogorske “Vijesti”, dodajući da uloge po kojima je poznat danas i ne bi mogao da igra.

 

``Sad se uglavnom snimaju filmovi koji su posljedica događanja i ratova na ovim prostorima, a ja tu ne vidim sebe. U ovim novim mogao bih jedino da igram profesora muzike, ili neke druge škole. Više ne mogu da igram tabadžiju``, konstatuje umjetnik. 

 

Kada kažemo umjetnik ne mislimo samo na njegovu glumačku karijeru - Tankosić se u posljednje vrijeme više posvetio svom drugom umjetničkom talentu, slikarstvu. 

 

Krajem prošle godine njegove radove mogli ste da vidite u Umjetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, a predstavlja se kao ``slobodan umjetnik koji živi od danas do jučer``. 

 

``Ranije je bilo od danas do sutra, ali sad je nova deviza “od danas do jučer” jer smo jučer bolje živjeli nego danas”... Bez ikakvih mjesečnih primanja, slobodan umjetnik u današnje vrijeme može da bude samo neko ko ima veliko naslijeđe ili brata i sestru da ga finansiraju. Kao slobodan umjetnik, cijeli život se borim da preživim. Na ulici se ponašam pristojno, i ne smijem da kukam. Nekada su ljudi mislili da imam puno para jer glumim i slikam, a danas znaju da se od umjetnosti teško živi. Danas snimiš jedan film i ko zna kad opet, a honorari su sitni. Kad me zovu da glumim u nekom projektu i čuju cifru honorara, najčešće kažu: ``Brate, pa gdje ti to tražiš. Još nismo ušli u Evropsku uniju``, kaže Tankosić.

(b92.net)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.