x

Svjetska premijera Opel ADAM-a u Parizu !

Novi  ADAM, Opelov trendovski mali gradski automobil, doživio je svoju svjetsku premijeru na sajmu „Mondial de l’Automobile“ u Parizu (od 29. septembra do 14. oktobar 2012.). Na Opelovom štandu (paviljon 5.2, štand 501) može se vidjeti cijela lepeza različitih modela ADAM-a s ogromnom ponudom paketa opreme i mogućnosti personalizacije. 

Posve novim ADAM-om Opel ulazi u rastući A-segment u kojem vlada modernost. Dug gotovo 3,70 metara (širok je 1,72 m sa sklopljenim vanjskim retrovizorima), Opel ADAM je agilan i kul automobil s trima vratima savršen za urbanu okolinu, uz dinamiku koja omogućuje i vožnju izvan grada. U kabini Opel ADAM-a udobno se može smjestiti četvero putnika koji će uživati u atmosferi tipičnoj za luksuznija vozila i prostranosti neobičnoj za mali automobil.

ADAM na tržišta širom Europe, pa tako i na Hrvatsko, stiže u prvom kvartalu sljedeće godine. Zasad je poznata samo cijena u Njemačkoj, gdje ADAM s osnovnim paketom opreme košta 11.500 Eura.

Uz ponudu tri učinkovita motora i podvozja koji omogućuju agilnu voznu dinamiku, Opel ADAM nije kod kuće samo na gradskim ulicama, nego i na otvorenoj cesti.

 Isprva će se ADAM nuditi s tri benzinska motora (1,2 l 51 kW/70 KS, 1,4 l 64 kW/87 KS i 1,4 l 74 kW/100 KS) u kombinaciji s peterostupanjskim ručnim mjenjačem, što će omogućivati najveću brzinu od maksimalno 185 km/h. Svi pogonski sustavi dostupni su s paketom exoFLEX tehnologija koji uključuje  Start/Stop koji smanjuje potrošnju goriva. Potrošnja goriva je vrlo niska, 5 l/100 km, uz emisiju ugljičnog dioksida svega 118 g/km, čime je ADAM pravi učinkoviti i ekonomičan gradski automobil.

Kasnije će se s Opel ADAM-om nuditi i mali benzinski motor posve nove generacije s izravnim ubrizgavanjem i turbopunjačem radi dodatnog povećanja učinkovitosti i performansi. Taj će novi motor dolaziti u kombinaciji s također posve novom generacijom šesterostupanjskih ručnih mjenjača.

 ADAM krasi i agilan i čvrst ovjes uz kompaktan međuosovinski razmak od 2311 mm. On je uparen s iznenađujuće širokim prednjim tragom kotača od 1485 mm i stražnjim od 1478 mm pa ADAM vrlo „čvrsto“ stoji na cesti uz izvanrednu stabilnost. Sprijeda se nalazi ovjes tipa McPherson s podokvirom, dok se na stražnjoj osovini nalazi složena polukruta torzijska osovina. Veličine kotača kreću se od 15 do 18 inča, a automobili standardno opremljeni 17 i 18-inčnim naplatcima dolaze s još agilnijim sportskim ovjesom i osjećajem upravljanja. Sportski ovjes nudi se i u kombinaciji s naplatcima veličine 16 inča.  ADAM-ov električni servo (EPS) uključuje poseban način rada CITY koji na jedan dodir prekidača povećava servo ojačavanje pri nižim brzinama, što je posebno korisno pri finom manevriranju. Bogati ESP paket najnovije generacije također je dio standardne opreme za sve ADAM-e i dolazi s mnogim korisnim podfunkcijama kao što je pomoć pri kretanju na uzbrdici.

ADAM-ov neobičan i jedinstven „lebdeći“ krov koji je naizgled nepovezan s karoserijom omogućuje savršenu izvedbu dvobojne kombinacije boja. Značka s imenom automobila se, za razliku od većine ostalih vozila, nalazi pri rubu kromiranog obruba prozora na stražnjem nosaču, što je još jedna jedinstvena značajka. Na širokoj rešetci ADAM je dobio novu kromiranu prečku u obliku krila s otisnutim Opelovim simbolom kakav je viđen kod nove linije Astri. Na bočnim dijelovima nalaze se za Opel tipični skulpturalni elementi dizajna kao što je oštrica u donjem dijelu vrata i karakterističan oštri „udarni val“ oko kvaka na vratima koji podsjećaju na Astru GTC. Što se tiče svjetala, tu su svjetla za dnevnu vožnju (Daytime Running Lights, DRL) u obliku krila, također prepoznatljiva za Opel. Prvi put u A-segmentu, i prednja i stražnja svjetla dostupna su s vrhunskom LED tehnologijom koja štedi energiju.

Dizajn unutrašnjosti vjeran je onome što obećava ADAM-ova moderna vanjština: vrhunski stil i luksuzom inspiriran ambijent u neobično prostranom okruženju za jedan mali automobil. Uz skulpturalne i harmonične površine i elegantne izdužene linije baš kao kod većih sestara Astre, Merive i Insignije, ADAM predstavlja sve vrijednosti ovog branda, samo u manjoj i najsvježijoj inačici. Novi okrugli instrumenti u stilu kronografa ekskluzivni za ADAM i prekidači s kromiranim obrubom odaju dojam sportske preciznosti.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.