x

TEST POLOVNOG: Opel Astra H donosi mnogo mogućnosti!

Pouzdan, prilagođen roditeljima s djecom, nezahtjevan: Astra H u karavanskom izdanju solidan je automobil u zreloj dobi i dobroj formi. Solidna opremljenost uz dobru očuvanost čini ovakvu Astru pametnim odabirom.

Opel Astra 1.6 Twinport

 

Godina proizvodnje    2005.

Prijeđenih kilometara  96 500

Cijena                         38.000 kuna

 

Proučimo priču o rabljenoj Astri H Caravan iz druge perspektive, možda one s kojom se većina može poistovjetiti. Naša kolegica iz grafičkog odjela ovih je dana bila posve razočarana. Napokon je pronašla sportskog frajera koji izgleda prilično dobro. Međutim, već na prvom spoju bilo joj je dosta svega. Ne, nije riječ o ljubavnoj aferi i sličnim problemima. Mislimo na karavansku Mazdu 6 koja nakon devet godina ima već velike naslage hrđe na blatobranima i podvozju. Nema izgleda za dugu vezu, jer kolegica uskoro postaje majka i treba joj karavan, ali radije će potrošiti novac na odjeću za dojenče i pelene, nego na zavarivanje i popravke.

 

Nastavila je potragu i pronašla ovu Opel Astru H karavan. „Moji roditelji voze Opel i zadovoljni su“, rekla je. Generacija Astre koja se proizvodila od 2004. do 2010. ponajprije je bila omiljena kao karavan. Brojne su tvrtke kupovale flote tih kompaktnih velikana čiji prtljažnik od najviše 1540 litara može primiti jednaku količinu prtljage kao i model T Mercedesove C-klase. Taj automobil nije zaslužio zvjezdicu samo zbog ponude prostora, nego i zbog pouzdanosti: Astra 1.9 CDTI prešla je 200.000 km na našem testu izdržljivosti kod njemačkih kolega – s pozitivnim rezultatom. Komentar stručnjaka nakon rastavljanja: „Motor i mjenjač bez problema mogu izdržati još 100 000 km.“

 

Uzoran prosječan motor: 1,6-litreni benzinac sa 105 KS. Zamjena zupčastog remena obavlja se tek nakon 150 000 km ili deset godina.

 

Odabir motora prilično je jednostavan: ne vozite li često i pod punim opterećenjem, bit ćete zadovoljni 1,6-litrenim motorom sa 105 KS (od 2007. 115 KS). Onima koji često voze preporučujemo štedljiv i snažan 1,9 CDTI (100 do 150 KS). Oprez: filtar čestica serijski je tek od 2007. Očuvane karavane sa 1,6-litrenim motorom i oko 100 000 prijeđenih kilometara možete pronaći već od +40.000 kuna, a podjednaki 1,9 CDTI koštaju od 8000 do 10.000 kuna više.

 

A naša kolegica, vrsna grafičarka? Ona se odlučila za model sa 1,6-litrenim motorom i godinu dana jamstva na rabljeno vozilo od prodavača kako bi joj ostalo dovoljno novca za malog sinčića.

 

Probna vožnja: ovaj karavan nikad nije morao pošteno rintati

 

VOZILI SMO Gotovo devet godina stare karavane uvijek zamišljamo kao pohabane, ulupljene i zaprljane. Karavani su, na kraju krajeva, tegleće životinje i njihovi su prijašnji vlasnici od njih mnogo zahtijevali. No, to ne vrijedi za ovu Opel Astru 1.6 Twinport Caravan – dobro je očuvana iznutra i izvana. Ni tehnici nemamo što prigovoriti: brojni pečati Opelovih ovlaštenih servisera u knjižici i ceduljica u kućištu motora ulijevaju povjerenje. Sumnje u točnost brojke na brojaču kilometara (96 000) nema. Od dodatne je opreme prvi vlasnik odabrao metalik lak, aluminijske naplatke i CD-radio. Ova serija sama po sebi ima višefunkcionalni upravljač i klima-uređaj. Nov automobil koštao je 145.000 kuna. Prodavač sad za njega traži 40.000 kuna, a u cijenu je uključeno i godinu dana jamstva na rabljeni automobil.

 

Kabina u Astri je vrlo pregledna. Klima-uređaj serijski se ugrađuje od rujna 2008.

 

NAŠ DOJAM Solidna njemačka kuhinja. Benzinac od 1,6 litre ne cijepa drva, ali svakako je dovoljan za svakidašnju vožnju. U vožnji nismo primijetili nikakve nedostatke, sve radi kako treba. Dvije kapi gorčine: na donjem dijelu suvozačevih vrata i ispod kromirane letvice na vratima prtljažnika počela se stvarati hrđa.

 

NAŠE MIŠLJENJE Ovaj je karavan dobar ulov unatoč tome što ima malo hrđe. Autolakirer će to lako ukloniti za malo novca.

 

Nedostaci

 

Opel Astra H (2004. – 2010.) dobrim je dijelom pocinčan. Ipak, neki primjerci hrđaju na rubovima vrata, poklopcu prtljažnika i ispod kapica za pokrivanje ležajeva prednjih opružnih nogu. Međutim, početak hrđanja nema nikakvu ulogu na tehničkom pregledu i najčešće ju je moguće ukloniti za razmjerno malo novca. Najveći problem na tehničkom pregledu su puknute opruge podvozja i istrošeni krajnici spone upravljača. Ni kompresor klima-uređaja nije se pokazao osobito izdržljivim, magnetska spojka često otkazuje. Kod dizelaša se iznadprosječno često pojavljuju koksirani ventili za povrat ispušnih plinova.

 

SPONA VOLANA često se istroši. Potrebna je zamjena obaju zglobova, uključujući geometriju kotača.

 

UPRAVLJAČKI PRIJENOSNIK u starijim automobilima propušta.

 

AMORTIZERI na prednjoj i stražnjoj osovini mogu oslabiti, na kraju popucati.

 

KOMPRESOR KLIMA-UREĐAJA Magnetska spojka otkazuje. Potrebna kupnja novog ili repariranje istog.

 

HRĐA Stvara se na rubovima vrata, poklopcu prtljažnika i ležajevima prednjih opružnih nogu.

 

ISPUŠNI LONAC Nakon pet do šest godina uvijek je zreo za zamjenu. Pozitivna strana: u trgovinama autodijelovima postoji jeftina zamjena.

 

Zaključak

Astra H u načelu je solidan automobil. Međutim, hrđa na rubovima na starijim primjercima kvari ukupan dojam.

 

TEHNIČKI PODACI Opel Astra H 1.6 Twinport caravan

 

Motor     četverocilindarski/naprijed poprečno

Ventili/bregasto vratilo 4 po cilindru/2

Obujam   1598 cm3

Snaga  77 kW (105 KS) pri 6000/min

Moment  150 Nm pri 3900/min

Najveća brzina  185 km/h

0 − 100 km/h  12,6 s

Prijenos/pogon   peterostupanjski ručni/prednji

Obujam spremnika/vrsta goriva   52 l/super

Duljina/širina/visina  4515/1753/1500 mm

Obujam prtljažnika  505 − 1540 l

Težina praznog vozila/nosivost     1365/495 kg

 

ODRŽAVANJE

 

Potrošnja na testu   7,8 l S/100 km

CO2     185 g/km

Pregled   800 do 1300 kuna

Odgovornost za štetu   3630 kuna

Djelomično kasko-osiguranje  493 kuna

Potpuno kasko-osiguranje   2147 kuna

Porez na motorna vozila (Euro 4)   8740 kuna

*Navedeni iznosi su informativnog karaktera, dobiveni od hrvatskih osiguravajućih kuća za područje Grada Zagreba, pri čemu nisu uračunati bonusi i ostale olakšice za fizičke

 

 CIJENE REZERVNIH DIJELOVA

 

Alternator   8828 kuna

Elektropokretač   4718 kuna

Crpka za vodu  1295 kuna

Remen   1878 kuna

Ispušni lonac  1786 kuna

Prednji blatobran  1613 kuna

Disk i pločice kočnica  840 kuna

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.