x

TIJELO VAM ŠALJE SIGNAL: Ako vam se ovo događa batalite slatkiše!

Osim viška kilograma, slatkiši mogu da naprave haos u našem organizmu, a ukoliko imate neki od ovih simptoma, vrijeme je da šećeru kažete zbogom! Ne prođe dan da ne pojedete nešto slatko? To može biti uredu ukoliko unosite šećer u ``granicama normale``. Ukoliko vam se pak svakodnevno događa da ne možete da se zaustavite kada krenete da jedete slatkiše, znači da ste postali zavisnik!

Biti zavisnik od slatkiša može biti opasno ne samo po vaš fizički izgled, nego i po vašu psihu i zdravlje. Onog trenutka kada počnete da preterujete sa slatkišima, vaše telo će početi da vam šalje signale, koje nikako ne smete zanemariti, već morate da ``povučete ručnu`` kako ne biste sebe uništili.

 

Osjećate čestu potrebu za slatkim

 

Što više šećera jedete vaše tijelo će ga tražiti još više. Osjećaćete se kao narkoman! Poenta je u tome da unošenjem velike količine šećera utičete na nivo hormona u organizmu, te čim vaše tijelo potroši unijeti šećer, biće vam grozno i moraćete da jedete još slatkiša da biste se osjećali dobro.

 

Osjećate se tromo

 

Imate neviđene oscilacije u raspoloženju? To može da bude od prevelike količine slatkiša jer s dozom šećera utičete na insulin, odnosno nivo šećera u krvi, a opšte je poznato da je nivo tjelesne energije u najboljem balansu upravo onda kada je i nivo šećera u krvi jednolična. Zato vaša energija nakon slatkog može da skoči visoko, ali vrlo brzo ona će početi da pada sve dok vas bukvalno ne zakuca za kauč.

 

Koža nikako da dođe k sebi

 

Vaša koža će vam takođe reći ako jedete previše slatkiša. Lišajevi, suha i osjetljiva koža stvarno mogu biti znak da jedete previše slatkog!

 

Znak u vašim ustima

 

Iako ne moraju da budu usko povezani, jako često su upravo šećeri krivi za zubne karijese s obzirom da bakterije koje ostaju na zubima počinju da stvaraju kiselinu od koje nastaje karijes.

 

Misli su vam kao u magli

 

Zamagljene misli i pad koncentracije klasična su nuspojava pada nivoa šećera u krvi koje mnogi ``leče`` novom dozom. Ali, sjetite se početka priče i začaranog kruga - što više slatkog jedete, više utičete na neravnotežu šećera u krvi i brže vam pada šećer dovodeći vas do ovakvog ``maglovitog`` stanja. Sve samo zato što vaš organizam traži svoju dozu na koju ste ga navikli.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.