x

TOP 10 sportskih događaja u 2016. godini!

Svjedočili smo raznim rekordima, iznenađenjima, dominacijama, pa je vrijeme i da se, u posljednjim danima ove godine, prisjetimo kako je sve izgledalo.

Podsjetićemo vas na 10 najzanimljivijih događaja iz godine koja je na izmaku. Dakle, da krenemo...

 

10. Evropsko prvenstvo u vaterpolu

Evropsko prvenstvo u vaterpolu održano je po 32. put, a domaćin je od 10. do 23. januara bio glavni grad Srbije Beograd. Učešće je uzelo 16 reprezentacija, a sve utakmice igrane su u beogradskoj Kombank Areni. Završnicu turnira gledalo je preko 18.000 gledatelja čime je postavljen novi rekord u vaterpolu. Jedini debitant bila je Malta, a titulom najboljih po treći put zaredom okitila se reprezentacija Srbije.

 

9. Evropsko prvenstvo u futsalu

Srbija, tačnije Beograd, organizovali su i Evropsko prvenstvo u futsau početkom ove godine. Učešće je uzelo 12 država, a prvenstvo se igralo od 2. do 13. februara. Titulom najbolje reprezentacije okitila se Španija koja je u finalu bila bolja od Rusije 7:3. Gledatelji su mogli uživati u sjajnim potezima portugalskog majstora Ricardinha, ali njegova reprezentacija poražena je u četvrtfinalu od Španije.

 

8. Evropsko prvenstvo u rukometu

Evropsko prvenstvo u rukometu ove godine održano je u Poljskoj od 15. do 31. januara. Učešće je uzelo 16 zemalja, računajući i pet zemalja iz regiona (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija). Ukupno je odigrano 48 mečeva, a najbolji strijelac turnira bio je Španac Valero Rivera Folch koji je postigao 48 golova. Za najboljeg igrača proglašen je također Španac Raul Entreirros. Titulom se, po drugi put u historiji, okitila reprezentacija Njemačke koja je u finalu slavila protiv Španije sa 24:17. Treća je na kraju završila Hrvatska, a četvrta Norveška.

 

7. Super Bowl

Super Bowl je tako veliko takmičenje da ga na kraju svake godine vrijedi pomenuti među najveće sportske događaje. Santa Clara je ugostila ljubilarni 50-ti Super Bowl u kojem su igrali Denver Broncosi i Carolina Panthersi. Broncosi su na kraju slavili 24:10 pred 71.000 gledatelja. Za MVP-a izabran je linebacker pobjedničke ekipe Von Miller. Nacionalnu himnu pred početak meča pjevala je Lady Gaga.

 

6. Finale Lige šampiona

Baš kao i Super Bowl i finale Lige šampiona je događaj koji vrijedi pomenuti na kraju svake godine. Liga šampiona nikada nije iznevjerila njene vjerne obožavatelje, a tako je bilo i ove godine. U velikom finalu igrali su Real Madrid i Atletico Madrid. Real je pred finale izbacio Manchester City, dok je Atletico bio bolji od Bayerna. Finale je odigrano u Milanu pred 71.000 gledatelja i to 28. maja. Real je poveo golom Ramosa iz 15. minute, a Atletico je poravnao u 79. minuti preko Carrasca. U dodatnih 30 minuta nije bilo golova pa se pristupilo izvođenju penala. Jedini promašeni penal izveo je Juanfran i Real je slavio sa 5:3, a pobjednički gol postigao je Ronaldo.

 

5. Roland Garros

Srbijanski teniser Novak Đoković zauvijek će pamtiti Roland Garros 2016. godine jer je upravo nakon ovog turnira ušao među teniske besmrtnike. Novak je dugo čekao titulu na Roland Garrosu kako bi konačno kompletirao sve titule sa Grand Slam turnira i dočekao je. U finalu se sastao sa Andyjem Murrayjem kojeg je savladao sa 3:1, po setovima 3:6, 6:1, 6:2 i 6:4.Turnir je održan od 22. maja do 5. juna.

 

4. Copa America

Copa America Centenario održana je od 2. do 26. juna u Sjedinjenim Američkim Državama. Učestvovalo je ukupno 16 timova, a titulu je na kraju odnijela po drugi put zaredom reprezentacija Čilea. Čileanci su se u velikom finalu sastali protiv Argentine, a nakon regularnog toka i produžetaka golova nije bilo. Pristupilo se izvođenju penala, a tamo su se bolje snašli Čileanci koji su slavili sa 4:2. Zanimljivo, jedan od dva penala za Argentinu promašio je Leo Messi koji je nakon meča rekao da više neće igrati za reprezentaciju i to je sigurno bio detalj koji je obilježio ovogodišnje takmičenje Copa America. Ipak, Messi se nakon nekoliko mjeseci predomislio te je ponovo obukao dres Argentine. Najefikasniji fudbaler turnira bio je Eduardo Vargas iz Čilea sa šest golova, dok je Messi postigao gol manje. Za najboljeg fudbalera proglađen je Čileanac Alexis Sanchez.

 

3. Evropsko prvenstvo u fudbalu

Po prvi put je na Evropskom prvenstvu u fudbalu učestvovalo 24 reprezentacije i to definitivno nije donijelo poboljšanje, barem kada je u pitanju ljepota fudbala. Većina utakmica donijela je dosadan fudbal, a na kraju su se u svemu najbolje snašli hrabri Portugalci koji su u velikom finalu slavili protiv domaćina Francuske sa 1:0 poslije produžetka. Proširenje Eura donijelo je i pet debitanata (Albania, Island, Sjeverna Irska, Slovačka i Vels), a najbolje se snašao Vels koji je igrao polufinale. Najbolji strijelac i fudbaler turnira bio je Antoine Griezmann koji je postigao šest golova na takmičenju. U prosjeku je postizano po 2,12 golova na meču što svakako nije zadovoljilo ljubitelje fudbala. Finalni meč obilježila je povreda Cristiana Ronalda koji je teren napustio tokom prvog poluvremena, ali Portugalci su na kraju ipak uspjeli slaviti i to golom Edera u drugom produžetku.

 

2. Olimpijske igre

Centralni događaj cijele godine bile su Olimpijske igre u Riju. Učešće je uzelo čak 11.544 sportista iz 205 zemalja širom svijeta računajući i 11 takmičara iz naše Bosne i Hercegovine. Ceremonija otvaranja održana je 5. augusta, a ceremonija zatvaranja 21. augusta. Uvjerljivo najviše medalja osvojile su Sjedinjene Američke Države (121) od čega 46 zlatnih. Iza njih (po broju zlatnih medalja) je Velika Britanija koja ih je skupila 27, dok je Kina imala jednu manje. Slijede Rusija (19) i Njemačka (17). Nijedan takmičar iz BiH nije uspio ući u finale svojih disciplina, a najbolji rezultat zabilježio je Amel Tuka koji je zaustavljen u polufinalu trke na 800 metara.

 

1. Paraolimpijske igre

Obzirom da su događaji poredani po kalendaru, stigli smo i do posljednjeg važnog sportskog događaja u 2016. godini, a to su Paraolimpijske igre u Riju. Učešće je uzelo 4.342 takmičara iz 159 zemalja računajući i našu reprezentaciju u sjedećoj odbojci koja je osvojila srebrenu medalju nakon što su u velikom finalu poraženi od Irana sa 3:1 u setovima. Najviše medalja osvojila je Kina, čak 239, od čega 107 zlatnih. Iza njih je Velika Britanija sa 147 medalja, odnosno 64 zlatne. Takmičenje je održano od 7. do 18. septembra. 

 

Izvor: Sportsport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.