x

Tatra se vraća na velika vrata!

Jedan od legendarnih proizvođača automobila devedesetih godina se, po svemu sudeći, vrača na velika vrata u svijet automobilizma. O kome se radi?

O proizvođaču iz Češke kojeg danas svi pamte po jednim od najizdržljivijih kamiona za sve vrste terena, Tatra. Inače, tvrtka je osnovana još davne 1850. godine i ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje različitih vozila, a među kojima su i automobili. Tatra je bila ujedno i prva tvrtka koja je proizvela automobil u središnjoj Europi i to davne 1897. godine. Međutim zbog tvrtki znanih razloga, proizvodnja automobila je prestala 1999. godine, a posljednje informacije govore o velikom povratku ovog legendarnog proizvođača.

 

Prema dostupnim informacijama, glavni i odgovorni u Tatri, odlučio je tvrtku pokušati vratiti na staze stare slave i proizvesti prvi tvrtkin automobil u ovom stoljeću. Ako cijeli projekt zaživi i proizvodnja krene, nagađa se kako će novi model biti sličan jednom od legendarnih vozila prošlog stoljeća, T600, predstavljenom još davne 1947. godine. Ovaj model je u svoje vrijeme popraćen negativnom reputacijom zbog uske povezanosti s ondašnjim režimom. Međutim, glavno pitanje koje se postavlja danas je koliko će i kako će Tatra uspjeti na tržištu automobila koji sve više poprimaju izgled „svemirskog broda“ svojim retro izdanjem?

 

Recept je vrlo jednostavan. Izvana retro, iznutra najnovija tehnologija. Sličan koncept smo već prije predstavili, a isti je postigao relativno dobar tržišni uspjeh. Iako detalji oko opreme i tehnologije koju će Tatra ugraditi u svoj koncept nisu poznati, nagađa se kako će ispod poklopca motora biti V8 agregat hlađen zrakom. Sve ostalo je obijenom tajnom.

 

Odluka o projektu očekuje se početkom iduće godine, a prema nekim nagađanjima nova-stara Tatra bi imala cijenu oko 100.000 dolara. Osim toga, prema nekim informacijama Tatra bi trebala debitirati na tržištu SADa kojeg su očito čelni ljudi tvrtke ocijenili idealnim za početak prodaje. Živi bili pa vidjeli.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.