x

Temišvar, cvjetni biser na Begeju!

Svako ko bar na dan posjeti Temišvar, jedan od najrazvijenijih gradova u Rumuniji, koji se nalazi na oko 165 kilometara od Beograda, obavezno treba da odmori i prošeta njegovim brojnim divnim parkovima, obalom Begeja, rijeke na kojoj leži, i popije kafu ili čaj u nekom od kafića na Trgu pobjede, Trgu slobode ili Trgu ujedinjenja

Temišvar s pravom zovu grad parkova, jer stanovnici ulažu puno ljubavi u održavanje zelenila i cvijeća, a takođe učestvuju na takmičenjima na kojima osvajaju zavidna mjesta u ljepoti i uređenju parkova. Ono na šta su stanovnici još ponosniji jeste činjenica da su prvi imali ulično osvjetljenje u Evropi (1884. godine), a poslije Njujorka drugi su u svijetu.

 

Takođe, Temišvar je prvi evropski grad u kojem je uveden tramvajski prevoz, pa su ova prevozna sredstva i danas atrakcija za fotografisanje turista. Temišvar je veoma lako istražiti pješke i obići ključna istorijska i kulturna mjesta i objekte, a neke zgrade projektovao je i slavni Gustav Ajfel. Posebnu pažnju treba obratiti na zdanja Opere i Nacionalnog teatra, Saborne crkve Banatske mitropolije, kip vučice koja doji Romula i Rema, što je poklon grada Rima iz 1926. godine, i mnoge druge.

 

Katedrala Mitropolitana je primjer kako izgleda tradicionalna rumunska ornamentika, a bogato je ukrašena i spolja i unutra, dok je oko nje veliki park. Prije revolucije 1989. godine u centru je bio Trg opere, a nakon toga je promijenjen naziv u Trg pobjede, koji je danas pun turista, ali i glubova - simbola mira i slobode.

 

Kada je prošlost u pitanju, u Temišvaru je započela pobuna naroda protiv komunističke vlasti, ali danas Temišvarci uglavnom ne vole turistima da pričaju o tom periodu vladavine Nikolaja Čaušeskua, već su više okrenuti temama u vezi sa životom u Evropskoj uniji i maloj plati za evropski standard.

 

Oni još nisu prešli na evro i platežno sredstvo je lei, a same novčanice su vrlo zanimljive i izgledaju plastificirano. U gradu se nalazi više mjenjačnica, a kurs je otprilike za 10 evra 44 leja. Što se tiče cijena u ugostiteljskim objektima, za kafu u centru potrebno je izdvojiti od dvije i po marke pa naviše, dok se ručak za dvoje može naći i za 20 KM, bez pića, a u ponudi su i organizovani ručkovi za turiste u kafanama, koji iznose 10 maraka po osobi.

 

Temišvar, koji broji preko 400.000 stanovnika i četvrti je po veličini u Rumuniji, važi kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadnog dijela države. Grad se naziva i ``malim Bečom``, jer je dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte arhitekturom i ambijentima podsjeća na stari dio austrijskog grada. Za razliku od starih bisera arhitekture, novija gradnja ne ostavlja utisak ljepote, a mnogi betonski objekti niču na sve strane, dok se i više ulica trenutno renovira.

 

Obala rijeke Begej veoma je uređena i, posebno vikendom, na njoj se dešavaju razne manifestacije. Preporučujem da prošetate i preko njenih mostova, jer vas put ionako vodi preko Trajanovog mosta pravo u centar do Ruske crkve, odakle kreću skoro sva gradska razgledanja. Neke od atrakcija su cvjetni sat, koji se nalazi kod hotela ``Continental``, Bastion, Park ruža i tako redom. Na ulicama Temišvara se često čuje srpski jezik, jer se mnoge turističke ture organizuju iz Srbije, a od grada Vršca je udaljen samo šezdesetak kilometara.

 

Prilika za šoping

Što se šopinga tiče, Temišvar nudi jedan od najvećih tržnih centara na Balkanu - ``Julijus mol``, koji se nalazi na desetak minuta pješačenja od Trga ujedinjenja i ima više od 330 radnji, a ispred velike parkinge. Međutim, unutra ovaj mol djeluje pomalo konfuzno. Kada je u pitanju vikend, ono što se može zapaziti jeste da veliki broj Temišvaraca dolazi u ovaj mol na ručak s porodicom i da su cijene hrane povoljne, a izbor jela dobar. Takođe, u njemu je otvoren francuski supermarket, gdje se mogu naći povoljne potrepštine za dom i porodicu, primjera radi, i dječja zimska jaknica za oko 20 maraka.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.