x

Tesla na proizvodnju Modela 3 planira potrošiti 2,5 milijarde dolara!

Milijarder, direktor američkih kompanija Tesla i SpaceX Elon Musk sa svojim timom na proizvodnju automobila Modela 3, koji će koštati početnih 35.000 dolara, planira potrošiti oko 2,5 milijarde dolara, prenosi Business Insider.

U prva tri mjeseca ove godine Tesla Motors je prodao nešto više od 25 hiljada automobila i time ostvario 70-postotni skok prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To predstavlja oporavak za ovu američku firmu nakon problema u proizvodnji krajem prošle godine.

 

Kineska tehnološka kompanije Tencent prošle sedmice je saopćila da je preuzela pet posto udjela u Tesli za 1,78 milijardi dolara. Kupovinom udjela, kineska kompanija je omogućila Tesli dodatna novčana sredstva za povećanje obima proizvodnje i lansiranje nove verzije automobila Modela 3.

 

 

Ovom kupovinom kompanija Tencent je došla u posjed 8.2 miliona akcija u Tesla Motorsu, što je čini jednim od najvećih akcionara ovog američkog proizvođača automobila, dok najveći broj akcija ima sam direktor Musk.

 

Tesla je prikupio 1,2 milijarde američkih dolara od prodaje običnih akcija i konvertibilnog duga ranije ovog mjeseca. Musk je rekao kako je donio odluku o povećanju kapitala zbog lansiranja Modela 3 radi masovne prodaje.

 

Tesla je za Model 3 dobio stotine hiljada narudžbi još prije nego je počeo proizvoditi automobil 20. februara. Kako su najavili iz kompanije, do 2018. godine planiraju proizvesti ukupno 500.000 automobila. 

 

Model 3 je znatno povoljniji od trenutnih Teslinih brendova Modela X i Modela S, čije cijene prelaze 70 hiljada dolara. U prvom tromjesečju ove godine, Model S je isporučen u 13.450 primjeraka, a Model X u 11.550.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.