x

To je idealna grickalica! Čuva srce, a smanjuje naslage sala i suzbija apetit!

Šaka badema savršen je dnevni međuobrok za zaštitu od brojnih bolesti.

Orašasti plod bogat je proteinima i hranjivim tvarima koje pomažu suzbiti apetit, smanjiti masno tkivo i čuvati zdravlje srca. 

Bademi su bogati blagotvornim mononezasićenim mastima i vitaminom E, koji štiti protiv štetnog UV zračenja i Alzheimerove bolesti, sudeći prema šest studija predstavljenih na sjednici Američkog društva nutricionističke znanosti u San Diegu. 

 

Također, osobama kojima prijeti dijabetes, dnevno konzumiranje badema moderira razinu glukoze u krvi. 

Uz sve to, bademi su puni minerala, među kojima je i mangan, koji je važan za jake kosti i reguliranje šećera u krvi te magnezij koji je neophodan za funkcioniranje organa, mišića i živaca, kontrolu glukoze i reguliranje krvnog tlaka. Ljuska sadrži flavonide koji djeljuju kao antioksidans i pobošljavaju učinak vitamina E. 

 

'Predstavljanje novog istraživanja ovoj znanstvenoj publici i zdravstvenim radnicima ključno je kako bi se saznanja uvrstila u praksu i preporuke. Ovi rezultati pomoći će nam da unaprijedimo shvaćanje zdravstvenih koristi badema kao dijela zdrave prehrane', izjavila je dr. Karen Lapsley, znanstvena voditeljica iz Almond Boarda u Kaliforniji. 

 

U jednoj od studija analizirano je 24,808 osoba starijih od 19 godina te je dokazano da je jedenjem badema povećan unos hranjivih tvari, poboljšana kvaliteta prehrane i psihološki status kod onih koji su ga konzumirali. 

 

U drugoj, ispitani su učinci konzumiranja badema kod osoba kojima je prijetio dijabetes tipa 2. Konzumiranje 40 grama prženih, blago posoljenih badema pomoglo je obuzdati apetit i smanjiti koncentraciju glukoze u krvi, dok se značajno popravila koncentracija vitamina E i mononezasićenih masnoća. 

 

Nakon mjesec dana unošenja 250 kalorija iz badema, sudionici nisu dobili na težini. 

Preliminarni rezultati ostalih studija sugeriraju da jedenje badema može smanjiti masno tkivo u području trbuha, koje je važan faktor rizika za razvoj metaboličnog sindroma - medicinskog termina za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Sindrom povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih stanja uzrokovanih lošim stanjem krvnih žila.

 

Izvor: magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.