x

Top 10 gradova koji imaju najčistiji vazduh i vodu na svijetu!

Ovih dana svako razmišlja o tome kako naša okolina postaje sve zagađenija. Ne postoji tehnologija koja će garantovati zdrav i higijenski način života pa prljava voda i vazduh uzrokuju mnoge nevolja. No, još uvijek postoje gradovi i zemlje koje stvarno brinu o svom okolišu i ljudima.

Curitiba, Brazil

 

S populacijom od samo 1,8 miliona stanovnika, Curitiba je najveći grad savezne države Parana. Ovaj grad je jedan od ekonomskih centara Brazila koji većinom zavisi o proizvodnji i industriji, pa im treba skinuti kapu što su uspjeli sačuvati čistoću i kvalitet svoje okoline.

 

Minneapolis, SAD

 

Minneapolis ima populaciju od 3,8 miliona stanovnika i najveći je grad u Minnessoti. Grad je smješten na obali rijeke Mississippi i zbog toga ima mnogo jezera i močvarnog zemljišta kojima može zahvaliti mnogobrojne parkove i šume koje ga okružuju. Drugi je grad u SAD-u po čistoći.

 

Oslo, Norveška

 

Oslo je najnaseljeniji grad u Norveškoj i poznat je po čistom vazduhu, otvorenom prostoru i luksuznom životu. Razlog zbog kojeg je Oslo na ovom popisu je način na koji su riješili problem smeća. Svo smeće koje se proizvede u domaćinstvima u potpunosti se iskoristi za proizvodnju električne energije.

 

Freiburg, Njemačka

 

Freiburg je prepun zelenog drveća, zelenih brežuljaka i cvijeća koje pruža eco-friendly okruženje. Kvalitet vazduha je na 87,4%,a glavnu ulogu u čistoći ovog grada imaju  građani i vlast.

 

Melbourne, Australija

 

Melbourne je drugi po gustoći naseljenosti grad u Australiji, s predivnim vizurama i pejzažima. Kvalitet pitke vode je na visokih 84,8%, a kvalitet vazduha je na 83,5%. Melbourne je finansijsko i ekonomsko središte s visokim standardom života, i 2013. godine proglašen je najboljim gradom za život najmanjeg kontinenta.

 

Helsinki, Finska

 

Ako želite savršeno okruženje i klimu za zdrav i luksuzan način života tada je Helsinki najbolji izbor za vas. Glavni grad Finske ima neke od najboljih obrazovnih institucija u zemlji, ali i nudi najveću udobnost života.

 

Bern, Švajcarska

 

Švajcarska je najčišća država na svijetu stoga ni ne čudi da se Bern nalazi na popisu. Vlada Švajcarske je poznata po svojim strogim propisima što se tiče čistoće i higijenskih uslova. Bern je jedan od rijetkih gradova na svijetu koji ima kvalitet vode od 100% zdravstvene ispravnosti.

 

Honolulu, Havaji

 

Ovaj grad poznat je po zelenilu koje se nalazi na svakom koraku. Blagi povjetarac svakodnevno duva kroz kišne šume dovodeći čisti vazduh u grad. Zdravstvena ispravnost vode je 100%, a čistoća vazduha na 90%.

 

Calgary, Kanada

 

Calgary je plinsko i naftno središte Kanade, ali uprkos tome jedan je od najčišćih gradova na svijetu. Vlada ulaže velik trud kako bi očuvala čistoću vazduha i kvalitet pitke vode na visokom nivou. U blizini grada izgrađen je pročiščivač vode koji dnevno može pročistiti 1 trilion vode, a svaki otpad koristi se za dobijanje obnovljivih oblika energije. Čistoća vazduha je 88%, a voda je na 95% zdravstvene ispravnosti.

 

Ifrane, Maroko

 

Ifrane je najčišći grad u 2014. godini i u njemu se ne nalazi ni jedna fabrika ili postrojenje koje bi zagađivalo vazduh i vodu. 

 

100% zdravstveno ispravna voda i vazduh omogućuju kvalitet života koja je glavni razlog zašto mnogi ljudi dolaze živjeti u ovaj grad. Grad okružuje najveća šuma cedrovine koja se nalazi unutar nacionalnog parka.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.