x

Tornado razorio selo u banatu !

Žitelji sela Torda u opštini Žitište još su u šoku nakon tornada, koji je ovim naseljem protutnjao u nedjelju i napravio ogromnu štetu. Veliki broj kuća ostao je bez krovova jak vjetar iščupao je drveće iz zemlje, okretao prikolice... 

Cijelo selo diglo se na noge. Svi su se bili sjatili u ulicu Borisa Bidriča, kroz koju je tornado protutnjao, da bi pomogli sugrađanima. Na terenu su izašla i komunalna preduzeća iz opštine Žitište, policajci, vatrogasci i ekipe EDB-a, kao i komisija za procjenu štete. 

- Sreća je da niko nije povrijeđen, niti je stradao. Ovako nevrijeme se u Tordi ne pamti. Proglašeno je i vanredno stanje. Do sada je štetu prijavilo 80 domaćinstava, a oštećeno je oko 100 objekata. Uglavnom su stradali krovovi, garaže, obarano je drveće, kidani električni vodovi i nosači, a štete su milionske - kaže za Blic Janoš Dobai, predsjednik mjesne zajednice Torda. 

Kako kaže, već se radi na sanaciji krovova, da ne bi došlo do većih oštećenja usljed padavina.

 - Opština Žitište je hitro reagovala, a stiže i pomoć u građevinskom materijalu, prije svega u crijepu, ali i ceradama. Činimo sve da stanje normalizujemo - kaže Dušan Milićev, predsjednik Opštine Žitište, ali i dodaje da je neophodna i hitna pomoć iz pokrajine i republike. Mještani Torde su u šoku. 

- Zavladala je najprije mrtva tišina, a onda se začuo strašan huk - priča Lazar Đer. 

Njegovi sugrađani nepogodu opisuju na sličan način. 

- Bio sam u štali kada je nevrijeme počelo, zatvorio sam vrata i nisam smio da izađem dok se nije utišalo. Kada sam izašao imao sam šta da vidim, svi objekti u ulici bili su oštećeni. Tornado je protutnjao noseći prikolice, kaveze za prevoz stoke... - opisuje Jožef Torma. 

Torda ima 1.400 stanovnika. Nepogoda ih je zadesila u nedelju, kada je cijelo selo slavilo Uskrs. 

Izvor:trojka.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.