x

Toyota Celica s 1000 KS i GT-R-ovim pogonom!

Svima nam je poznat jedan od onih životnih trikova koji kaže – kada napraviš nešto herojsko, ostani smiren i cool kako bi još više potencirao svoje herojstvo u tuđim očima. Na sličan način Jamie Heritage govori o svojem projektnom automobilu i razbacuje se velikim brojkama kao da se ne radi ni o čemu posebnom.

Ipak, itekako se radi o nečemu posebnom iako se možda na prvi ne čini baš tako, jer na temelju izgleda ove Celice iz 1971. godine (koja tako briljantno podsjeća na prvu generaciju Chevrolet Camara, no u manjem i simpatičnijem pakiranju) nitko ne bi naslutio da se radi o nekom toliko ozbiljnom projektu i da se ispod površine krije pravi Frankenstein. Počnimo od same činjenice da cestu napada snagom od 1000 „konja“ procijenjeno, a nastavimo s informacijom da u prvih 1000 metara uspijeva uloviti brzinu od čak 311 km/h (193 mph), što će prilično impresionirati sve nas, ali kako to obično biva u ovakvim slučajevima vlasnik nikada nije u potpunosti zadovoljan, pa očekuje da će u bliskoj budućnosti probiti magičnu granicu od 200 mph.

 

Veliki skok u konjaži u usporedbi sa serijskom izvedbom, koja tvornički u početku zapravo i nije bila zamišljena kao sportski automobil već više kao atraktivan kupe sa sportskim duhom u tragovima, zahtijevao je drugačiji pristup od onoga koji je Jamie imao kada je počeo raditi na ovom projektu, dakle prije deset godina. Tako je stražnji pogon, koliko god privlačno zvučala kombinacija Lexusovog 4,0-litrenog twin-turbo V8 motora i dva pogonska kotača, morao ustupiti mjesto pogonu na sva četiri kotača načinjenom od dijelova R33 i R34 generacije Nissan GT-R-a, uz Holinger sekvencijalni mjenjač sa šest stupnjeva. Kako bi ušutkao one koji misle da je ova Celica još jedan od onih projektnih automobila koji zasjaju na utrkama ubrzanja, a potom se kući vraćaju na prikolici i provedu sljedeća dva mjeseca u garaži, vlasnik napominje da je već šest godina, koliko nosi ovakvu konfiguraciju, automobil u potpunosti bio pouzdan, a registriran je i za korištenje na javnim prometnicama. Više o automobilu ispričao je u priloženom videu, no pitanje je koliko ćete toga razabrati iz onoga što Australci nazivaju engleski jezik.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.