x

Toyota Concept-i: Umjetna inteligencija za unaprjeđenje svakodnevnog života!

Toyota je nastavila tradiciju predstavljanja futurističkih konceptnih vozila premijerom novog Concepta-i na aktualnom Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu.

Za prezentaciju nije odabran neki veliki auto salon, poput onog u Detroitu, već upravo ovaj na kojem kompanije iz različitih područja prikazuju najnovija dostignuća na polju suvremenih tehnologija, kao i rješenja koja će ući u širu upotrebu u bliskoj budućnosti. 

 

Ideja koja stoji iza koncepta je ponuditi korisnicima automobil sa sustavima umjetne inteligencije koji može predvidjeti potrebe vlasnika i unaprijediti njegov svakodnevni život. Kako kažu u Toyoti, srce automobila je moćni sustav umjetne inteligencije koji je u stanju učiti u interakciji s vozačem te izgraditi ``smisleni i ljudski`` odnos s njim.

 

Concept-i nudi vozaču mogućnost da ručno upravlja automobilom, uz opciju potpuno automatizirane vožnje, pri čemu je osnovni zadatak vozila unaprijediti sigurnost, ali i da kroz komunikaciju s vozačem izađe u susret njegovim željama i potrebama.

 

Kao što je navedeno, središnji dio automobila je kompjuter sa svojstvima umjetne inteligencije nazvan Yui. Yui posjeduje sposobnost komunikacije s vozačem koristeći zvučne i svjetlosne signale, pa čak i fizički kontakt, kako bi ga upozorio na eventualnu opasnost. Concept-i je nešto što smo već viđali kao ideju u holivudskim SF filmovima, samo što se ovog puta Toyota potrudila jedan takav futuristički automobil približiti realnosti.

 

Izvor: Autostart.24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.