x

Toyota Prius+ Najbolji zeleni automobil 2012 !

Prius+ je prvi evropski automobil sa sedam sjedišta na hibridni pogon koji omogućuje iznimno nisku potrošnju goriva i emisije CO2, posebno u uslovima gradske vožnje

Toyotin Prius+ dobio je nagradu Magazina What car? za najbolji Zeleni automobil za 2012. godinu. Odluka je donesena na osnovu nalaza koje su inženjeri programa What Car? prikupili testirajući stvarnu potrošnju goriva i podatke o emisiji CO2.

Komentirajući nagradu, urednik magazina Chas Hallet je rekao: “Niti jedan auto sa sedam sjedišta ne može konkurirati Priusu + kad je riječ o emisiji CO2, posebno u uslovima gradske vožnje. Vrlo dobro je opremljen, ekonomičan za održavanje i dolazi sa Toyota garancijom od pet godina. Riječ je sjajnom vozilu, koje vam omogućava da smanjite svoj uticaj na okolinu.”

U blagodetima hibridne tehnologije već uživaju građani Banja Luke. Kompanija “Malbašić”, u čijem se vlasništvu nalazi banjalučka taxi služba “Patrol taxi” , pokazala je visoku osvještenost o uticaju koji vozila imaju na zagađenje zraka i nivo buke u gradovima, te se početkom ove godine odlučila da svoj vozni park obnovi s 25 hibridnih vozila marke Prius. Osvjedočivši se u efikasnost Priusa, sada plairaju proširiti kontigent sa 7 novih Prius+ vozila. Kod odluke o kupovini, prevagnule su karakteristike Priusa, niska potrošnja, nizak nivo emisije ugljen dioksida, smanjen nivo buke u odnosu na konvencionalne dizel motore, te moderni dizajn i napredna udobnost.

Toyota Prius+ je elegantan porodični automobil sa 7 sjedišta, koji predstavlja savršenu kombinacija prostranosti, aerodinamičnosti i dizajna. Za postizanje iznimne efikasnosti i profinjene izvedbe hibridni sistem Toyota Priusa kombinira 60KW električni motor i 100bhp 1.8-l Atkinson benzinski motor. Vozačima dopušta da odaberu između tri “po narudžbi” načina vožnje, uključujući ECO i POWER, kao i Full električni mode, za ultra tihu vožnju bez emisije CO2.

What car? tim, koji je Priusu+ izdao zelenu akreditaciju, u svojim nalazima naglašava da “niska potrošnja goriva i emisije CO2 koja ga čini ekonomičnim za održavanje znači da Priusu+ ne može konkurisati niti jedno drugo vozilo sa sedam sjedala.”

Do sada je u svijetu prodato više od 3 miliona hibridnih vozila, od toga 400,000 u Evropi, a Prius ostaje najpoznatije i najomiljenije hibridno vozilo.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.