x

Toyota obilježava početak proizvodnje novog Aurisa !

Toyota je u istorijat svog poslovanja na tlu Ujedinjenog Kraljevstva upisala još jedan važan datum – zvanični početak proizvodnje novog Aurisa u pogonu u Burnastonu.

Dr. Vince Cable, državni sekretar UK-a za biznis, inovacije i nauku, pozdravio je Toyotino kontinuirano investiranje u poslovanje, koje podrazumijeva i proizvodnju novog Auris Touring Sports automobila, a što je planirano za narednu godinu u ovom pogonu.

- “Auto-industrija je od strateškog značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo. Vijeće auto-industrije najbolji su primjer kako vlada i poslovni sektor mogu zajedničkim radom doprinijeti privrednom rastu. Ovakvu vrstu partnerstva želimo razvijati i u drugim sektorima, i to na strateškom nivou,” kazao je Cable.

Didier Leroy, predsjednik i generalni direktor Toyota Motor Europe, naglasio je važnost Ujedinjenog Kraljevstva u strategiji proizvodnje automobila i motora u Evropi, s obzirom da je Toyota prije 20 godina odabrala UK za svoj prvi evropski proizvodni centar, otkada redovno investira u razvoj poslovanja i proširenje kapaciteta.

“Novi Auris je u centru naše evropske strategije i očekujemo da će povećati udio u prodaji na tržištu porodičnih automobila u Evropi. Auris predstavlja jedinstvenu ponudu u svom segmentu s benzinskim, dizel i full-hibrid modelom u hatchback i Touring Sports verziji”, istaknuo je Leroy.

Odluku da se novi Auris Hatchback i Touring Sports proizvodi u UK, Toyota je podržala investicijom u vrijednosti od oko 230 miliona eura, od čega je oko 105 miliona investirano u lanac snabdijevanja, čime je Toyotina investicija u UK dosegla 2,6 milijardi eura od početka poslovanja 1992. godine. Ovim projektom se pospješuje i zaposlenost, te je TMUK već regrutovao 800 osoba kojima je ponuđena mogućnost stažiranja u pogonu Toyote.

Novi Auris i Auris Touring Sports će biti proizvedeni u Burnastonu, gdje se već proizvode Avensis i Avensis Tourer. Ovo su dva posljednja modela koja će se proizvoditi u Burnastonu, iz kojeg je od 1992. godine izašlo više od 3,25 miliona automobila. Većina automobila koja se proizvodi u TMUK se izvozi u Evropu, što će biti slučaj i s novim Aurisom.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.