x

Toyota planira 10 električnih modela u narednih nekoliko godina

Toyota je već godinama glavni zagovornik elektrifikacije pogonskih sklopova, no Japanci su se više posvetili hibridima (HEV i PHEV) i gorivim ćelijama (FCEV), nego baterijskim električnim modelima (BEV). Tako je barem bilo do sada, a čini se kako se toyotina strategija donekle izmijenila.

Naime, Toyota do kraja prve polovice sljedećeg desetljeća planira na raznim tržištima širom svijeta, uključujući i ona europska, lansirati desetak novih baterijskih električnih automobila. Štaviše do kraja sljedećeg desetljeća Toyota planira godišnje prodavati više od 5,5 miliona vozila s elektrificiranim pogonskim sklopovima (HEV, PHEV, BEV i FCEV) godišnje.

Drugim riječima, u Toyoti smatraju kako će do 2030. prodaja modela s elektrificiranim pogonom biti veća od polovine današnje ukupne godišnje proizvodnje. Od spomenute brojke na ZEV-ove, odnosno modele bez štetnih emisija (BEV i FCEV) će otpadati oko milion prodanih jedinica.

Također, valja reći da Toyota do 2025. planira elektrificirati svoju cjelokupnu ponudu, u smislu da će baš svi modeli pod značkom Toyote i Lexusa imati i verziju s nekom vrstom elektrificiranog pogonskog sklopa.

 

Izvor: Autonet.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.