x

Toyota predstavlja novi Yaris i Prius!

Svaka nova generacija automobila u pravilu sa sobom donosi nekoliko novosti bilo da se radi o novom multimedijskom sustavu, novom ovjesu, motoru ili nečem četvrtom. Međutim, kad su u pitanju Japanci, stvari izgledaju malo drugačije.

Koliko drugačije? Toyota je potrošila gotovo 90 milijuna eura u razvoj nove generacije Yarisa, a što je rezultiralo ugradnjom 900 novih dijelova!  Inženjeri i dizajneri su promijenili gotovo sve što se promijeniti dalo. Uz novi, nešto uglađeniji dizajn, nova generacija Yarisa izgleda znatno veće od prethodne, a o promjene koje su se dogodile u mehanici, odnosno interijeru ne treba posebno nagoviještati. Međutim, krenimo redom …

 

Eksterijer je osvježen novim aluminijskim naplatcima koji izgledaju zaista atraktivno i mogli bi poslužiti kao primjer dobre prakse mnogim drugim proizvođačima. Novi Yaris dolazi s novo razvijenim branicima, prednjom rešetkom i djelomično većim prednjim svjetlima. Ugrađena su i nova LED svijetla za maglu koja dolaze kao opcija. Gledajući bočno, Yaris je uljepšan nešto drugačije oblikovanim vratima što mu dodatno podiže uglađeni izgled. Stražnji dio je, jednako kao i prednji, uljepšan novim svijetlima.

 

S druge strane, interijer je dobio novi, osvježeni izgled za koji moramo priznati da izgleda sasvim solidno. Osim više različitih boja koje kupac može izabrati, novost u interijeru Yarisa je i novi 4.2 inčni ekran osjetljiv na dodir kojim se upravlja multimedijskim sustavom. Pozadinsko osvjetljenje instrument table je također promijenjeno, ugrađeni su novi otvori za zrak, gotovo sve tipke su poboljšane ili promijenjene, a centralna konzola, uz već spomenuti novi ekran, dobila je sasvim novu dimenziju.

 

Pogađate, ispod poklopca motora su se također dogodile promjene. Dosadašnji agregat zamijenjen je novo razvijenim 1.5 litrenim četverocilindrašem koji razvija 111 konjskih snaga. Novi motor donosi i novo ubrzanje do stotke (11 sekundi) koje i nije toliko spektakularno  ali je sasvim zadovoljavajuće za ovaj segment. Novi motor donosi i manje vibracija, razvijen je potpuno novi ovjes, novi servo upravljač koji je sada elektrificiran, novi usisnici zraka, odnosno novi ispušni sustav. Međutim, neke informacije govore i o nešto snažnijoj verzij Yarisa koja razvija 210 konjskih snaga, a navodno bi trebala biti predstavljena na auto sajmu u Ženevi.

 

Uz novi Yaris, u paketu dolazi i novi Prius. Iako nema točne informacije koliko je novca potrošeno u njegov razvoj, zasigurno se radi o paprenom iznosu. Međutim, ono što se zna zasigurno će baciti rukavicu u lice razvikanijim konkurentima u Europi. Naime, Toyotin hibrid navodno troši nevjerojatnih 1.0 litre na 100 km i ispušta samo 22 grama CO2! Bit će zanimljivo vidjeti kakav će odgovor imati trojac iz Njemačke. Za ovakvu malu potrošnju zaslužan je 1.8 litreni benzinski motor  koji razvija solidnih 120 konjskih snaga i do stotke ubrzava za 11.1 sekundu.

 

Benzinski motor je upotpunjen električnim pogonom čije se baterije mogu napuniti za samo 2 sata ako se koristi brzi punjač, odnosno 3 sata ako se koristi obični. Vozač može izabrati između četiri načina rada motora, HV Mode, EV Mode, EV City i novo razvijenog načina za punjenje baterija. Osim toga, vozaču na raspolaganju stoje i tri načina vožnje, Normal, Power i Eco.

 

Međutim, Toyota nije stala samo na tome. Razvijen je i novi ovjes koji omogućuje znatno udobniju vožnju u odnosu na prošlu generaciju. Osim toga, dodan je i novi prednji stabilizator, krov je pretvoren u malu solarnu elektranu koja bez problema može napajati elektromotore za 5 kilometara vožnje. Uz to, dijelovi eksterijera su izrađeni od karbonskih vlakana što uvelike smanjuje ukupnu masu.

 

Od ostatka novosti treba istaknuti novi 11.6 inčni zaslon osjetljiv na dodir, a kojim se upravlja multimedijskim sustavom i „virtualnu“ ploču s instrumentima veličine 4.2 inča. Ugrađena je i nova izolacija i hrpa različitih sustava koji povećavaju sigurnost vožnje.

 

Sve u svemu, Toyota je odradila odličan posao i nagovijestila svoj pohod na tržište Europe. Hoće li zaista maleni Yaris uspjeti nadmašiti žestoku konkurenciju iz Opela i Forda, a inovativni Prius posramiti trio iz Njemačke? Saznat ćemo uskoro.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.