x

Toyotini vozači drugi na utrci Dakar Rally !

Vozači Toyote Hilux 4x4 u Toyota Imperial timu, Giniel de Villiers i Dirk von Zitzewitz, osvojili su drugo mjesto u ukupnom poretku na Dakar Rallyu, koji je završen u Čileu.

Na pobjednički tron najduže i najteže trke na svijetu su stali drugu godinu zaredom - prošle godine su osvojili treće mjesto. Također, drugu godinu zaredom su pobijedili u T1.1 klasi za „cross-country“ vozila s benzinskim motorom i pogonom na 4 točka. 

Nakon 14 etapa u Peruu, Argentini i Čileu, pređenih više od 4.000 km i dva prelaska Anda na visinama preko 4.000 metara, pobjednici Dakara iz 2009. su završili trku 42 minute nakon branilaca titule, Francuza Stephanea Peterhansela i Jeana Paul Cottreta u Miniju. Treći u ukupnom poretku za automobile su bili Rusi Leonid Novitskiy i Konstantin Zhiltsov u još jednom Miniju, koji su stigli na cilj 46 minuta nakon De Villiersa i Von Zitzewitza. 

Finalnoj etapi od 128 kilometara između La Serene i Santijaga su osvojili Španac Nani Roma i njegov suvozač Francuz Michel Perin u Miniju, Argentinac Orlando Terranova i Portugalac Paulo Fiuza u BMW-u X3 i Argentinci Lucio Alvarez i Roland Graue u još jednom Toyota Hiluxu južnoafričke izrade. De Villiers i Von Zitzewitz su bili četvrti. 

Ostala tri Toyota Hiluxa 4x4, napravljena u Hallspeed-u za Toyota Motosport, bila su među 92 automobila koja su stigla na cilj, od 153 koliko je započelo reli 5. januara u Limi. Alvarez i Graue su klasifikovani kao 10, australijsko-britanski dvojac Geoffrey Olholm i Jonathan Aston su bili 11, dok su Poljaci Adam Malysz i Rafal Marton bili 15.

„Ovo je sjajan rezultat za Toyota Motosport, kao i za južnoafrički Toyota Imperial Team“, rekao je vođa tima Glyn Hall, dodavši: „Sve ovo je postignuto bez značajnijih mehaničkih problema, što je dokaz legendarne izdržljivosti i pouzdanosti najprodavanijeg južnoafričkog pick-upa.“

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.