x

Tradicionalni i ručno rađeni eksponati: Otvorena izložba `Zanatlije čuvari tradicije`

U prostorijama Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine večeras je uz posluživanje salepa otvorena izložba pod nazivom``Zanatlije čuvari tradicije`` u organizaciji Udruženja zanatlija ``Stari Zanati`` Kantona Sarajevo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Večerašnja izložba je, prema riječima organizatora, dobra je prilika da se građani podsjete na tradicionalne ručno rađene proizvode, a bit će otvorena do drugog decembra. Građanima Sarajeva bit će dostupni eksponati, proizvodi sarajevskih zanatlija koji oslikavaju bosanskohercegovačku tradiciju i posjetitelje, kako kažu organizatori, vraćaju u neka minula vremena kada su njihovi proizvodi bili u svakodnevnoj upotrebi.

 

``Udruženje već niz godina organizuje izložbe gdje predstavljamo zanate. Budući da je jučer bio Dan državnosti BiH i neradni dan, otvorenje je upriličeno danas kako bi građani mogli doći i posjetiti izložbu``, kazao je pored ostalog predsjednik Udruženja zanatlija ``Stari Zanati`` Kantona Sarajevo i zanatlija papudžijske djelatnosti Mehmed Kalajdžisalihović koji dodaje kako slične izložbe zanatlije organizuju još od 1997. godine.

Prema riječima Kalajdžisalhovića, među stare zanate spada i četkarski zanat, izrada ćilima i serdžada, saračko-sedlarski zanat, krojački, izrada fesova i raznih kapa, izrada užadi, predmeta od drveta i brojni drugi zanati.

 

``Udruženje broji oko 300 članova starih zanatlija i ovdje je nemoguće sve prikazati. Imate one koji rade kožu, sa limom, imamo i one koji se bave tašnama, obućom, vezenjem, brijački je zanat također predstavljen jer je i to umjetnost. Svi ti eksponati su ovdje``, kazao je Kajaldžisalihović.

 

Kada je riječ o starim zanatima, prema njegovim riječima, zavisno od vremena, neki zanati nastaju, neki nestaju dok se treći modifikuju.

 

``Nestali su oni koji su radili narodne nošnje, mogu se prebrojati na prste jedne ruke, a još uvijek njihove prozvode baštine kulturno-umjetnička društva koja to čuvaju kao i papuče koje i sam prozivodim``, kazao je.

Kada je riječ o njegovom zanatu, Kalajdžisalihović ističe kako su se nekada papuče pravile samo za kućnu upotrebu, ali su vremenom i one modifikovane i prilagođene savremenijim potrebama.

 

``Sarajevske muslimanske porodice su bile poznate po tome što se ispred kuće skidala obuća, a u kući se boravilo u papučama. Međutim, i to se s vremenom izgubilo. Zapad to ne poznaje, oni to kupuju kao suvenire. Imamo zanate koji nastaju ponovo, recimo papuče koje su se prije nosile u kući mi smo ih modificirali i sada se mogu nositi i vani``, zaključio je.

 

tekst: radiosarajevo.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.