x

Trebamo li strahovati zbog smjene polova Sunca?!

Sunčevi magnetski polovi u narednih će se nekoliko mjeseci potpuno zamijeniti.

Sjeverni će po polarnosti postati južni i obratno. Prema NASA-inim podacima sjeverni je već promijenio polaritet dok južni kasni.

Neke internetske stranice najavile su da bi ova smjena mogla izazvati kataklizmičke pojave na Zemlji. Međutim, stručnjaci tvrde da ona neće imati ozbiljnijih posljedica osim što će svemirsko vrijeme postati malo turbulentnije.

`Svijet neće nestati sutra`, rekao je solarni fizičar Phil Scherrer sa Stanford Universityja. Ova smjena uobičajeno se zbiva aproksimativno svakih 11 godina na vrhuncu ciklusa Sunčevih aktivnosti. Ona ne izaziva povećanje broja ili snage Sunčevih bljeskova, koronalnih izbačaja mase ili oluja.

Iz naše perspektive posljedice će biti blage i uglavnom povoljne, a ne katastrofične. Primjerice, neki su mediji najavili da bi smjena mogla negativno uticati na klimu i pojačati intenzitet opasnih kosmičkih zraka.

Stručnjaci naprotiv tvrde da će ona povećati deformaciju tzv. strujne plohe koja se proteže od Sunčeva ekvatora prema van u svemir što će imati blagotvoran uticaj. Ova strujna ploha nastaje indukcijom struje koju stvara rotacija Sunčevog magnetskog polja.

Ovako deformisana strujna ploha bit će još bolji štit od visoko energetskih čestica kosmičkih zraka koje nastaju u eksplozijama zvijezda, a putuju brzinama blizu brzine svjetlosti. Galaktičke kosmičke zrake inače mogu uzrokovati štete na satelitima te naškoditi zdravlju astronauta u orbiti.

Pad nivoa kosmičkih zraka imat će blag uticaj na klimu na Zemlji no i on će biti pozitivan.

`Jedna od stvari koje podstiču formaciju oblaka i munja je ionizacija što je uzrokuju kosmičke zrake u Zemljinoj atmosferi`, rekao je Todd Hoeksema, direktor Stanfordova opservatorija Wilcox i dodao: `Dakle, niže nivoi intenziteta kosmičkih zraka znače da bi trebalo biti manje munja te da bi oluje trebale biti slabijeg intenziteta.`

Hrvatski stručnjak za Sunce dr. sc. Bojan Vršnak rekao je za tportal da deformacije strujne plohe, koje su uobičajene zbog rotacije Sunca, sa Sunčevim vjetrom putuju prema van brzinom od oko 400 km u sekundi. 

`Zamjena polja dodatno deformiše strujnu plohu, a Zemlja na svojoj putanji prolazi kroz ove nabore što može uzrokovati svemirsko olujno nevrijeme. No te su oluje ipak uglavnom slabije od onih koje izazivaju koronalni izbačaji mase, odnosno eksplozije na Suncu.`

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.