x

Trebate li još koji razlog za uživanje u jagodama?!

Jagode su idealno voće jer su slatke, niskokalorične i prepune hranjivih tvari. Dakle, čak i ako pazite na liniju, jagode su svejedno poželjna namirnica u kojoj trebate uživati.

Jagode ne zovu bez razloga supervoćem budući da blagotovrno djeluju na naš organizam, a usput su ukusne i sočne. Bogate su protuupalnim i antikancerogenim sastojcima, a danas se uzgaja čak oko 600 raznih vrsta jagoda. Također su odličan izvor vitamina C, a čak ga imaju više od naranče ili grejpa. Studija American Journal of Clinical Nutritiona pokazala je da konzumacija namirnica bogatih vitaminom C rezultira manjim razvojem bora te stvaranjem suhe kože. Vitamin C pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, tkiva i organe, ali je i važan za proizvodnju kolagena koji koži daje čvrstoću i elasticitet.

 

Osim čisto zdravstvenih razloga, jagode mogu pomoći i kod njege tijela i ljepote. Tako jagode pomažu kod izbjeljivanja zubi, a ovu metodu navodno koriste mnoge holivudske ljepotice zato što sadrže enzime koji čiste zubne naslage. Probajte napraviti masku od svježih jagoda. Samo ih izmikasajte i stavite na lice, a možete dodati maline i kupine. Dodajte i jogurt te žličicu meda koji je učinkovit za vlaženje kože. 

 

Zbog nekih nutritivnih sastojaka, jagode ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi pa su poželjne na listi namirnica u borbi protiv viška kilograma.

 

Jedna šalica jagoda ima samo 49 kalorija, a u borbi protiv debljine pomažu i jer povećavaju proizvodnju hormona adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, a antocijanini i elagična kiselina pomažu u kontroliranju razine šećera u krvi. 

 

Kako odabrati jagode

 

Jedan od pokazatelja da je jagoda slatka njena je boja. Što je tamnije crvene boje, jagoda bi trebala biti slađa, iako one tamne i nakon što su ubrane pa ih dobro pregledajte. Slatke i zrele jagode imaju miris koji nas mami da ih probamo i uživamo u njima pa vam to također može poslužiti kao smjernica kod odabira i kupnje. I naravno, najbolje su jagode one koje dolaze s lokalnog područja, jer su najkasnije ubrane te su stoga još uvijek svježe kada dođu u prodaju.

 

Slastice

 

Ako želite iskoristiti sezonu jagoda pa uživati u raznim slasticama, predlažemo da probate kolač od jagoda i banana koji se ne peče, čokoladne košarice s jagodama ili malinama ili pak fantastičnu tortu.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.