x

Tri iznenađujuće loše stvari koje vam se mogu dogoditi ako jedete previše orašastih plodova!

Znamo da su orašasti plodovi iznimno zdravi, povezuju se sa poboljšanjem zdravlja srca, bore se protiv karcinoma, smanjuju rizik Alzheimera, čak pomažu gubitku težine, a zbog svega toga ne osjećamo se nimalo loše kada nanovo posegnemo za još jednom šakom. Ali koliko puta smijemo uzeti još jednu šaku da bi nešto prigrizli između obroka?

Ma koliko god oni bili zdravi, o njima možemo postati ovisni, a većina nas uopće se ne drži preporučene dnevne količine od samo jedne šake plodova. To bi otprilike bilo 24 badema, 18 indijskih oraščića, 15 polovica pekana, 14 polovica oraha ili 8 brazilskih oraščića.

 

Problem ovisnosti o grickanju orašastih plodova je u tome što doista postoje određeni rizici za zdravlje. Evo tri najgora načina na koji orašasti plodovi mogu poremetiti prehranu i negativno utjecati na zdravlje ako ih jedemo previše.

 

1. Brzo ćete dobiti na težini

 

Puno je istraživanja pokazalo da orašasti plodovi pomažu gubitku težine. No, postoji upozorenje o konzumaciji vezano uz gubitak težine. Pomaže jedino ako se jedu preporučene i umjerene količine. Ako se jede više od toga, vidjet će se odmah suprotan efekt brzog dobijanja na težini, puno brže nego kad se prejedemo. Orašasti plodovi su vrlo kalorični, za usporedbu, 30 grama orašastih plodova ima 163 kalorije, a 30 grama tjestenine 37 kalorija.

 

2. Probavni problemi

 

Ako ste se ikada osjećali napuhnuti poslje grickanja orašastih plodova, niste usamljeni. To je uobičajena popratna pojava zahvaljujući komponentama koje se zovu fitati i tanini, a koje ih čine teže probavljivima.

 

To je zapravo način preživljavanja biljke jer ako ih životinja proguta, mogu proći kroz probavni sustav neprobavljeni i izaći na drugoj strani pa opet izrasti u novu biljku. Na žalost, tako je i sa ljudima pa izaziva vjetrove i nadimanje ako ih uzmete previše. Ako vam ni to nije dovoljno loše, imajte na umu da će puno masnoće iz orašastih plodova izazvat proljev.

 

Da se to ne bi dešavalo, jedite propisanu količinu. Ako znate da im ne možete odoljeti, uzmite proklijale koji su se već počeli pretvarati u biljku, lakši su za probaviti.

 

3. Ispadanje kose, lomljivi nokti, zadah iz usta, mišići i zglobovi koji bole

 

Sve su ovo simptomi trovanja selenom što je rijetko ali ozbiljno stanje do kojeg može doći zbog previše brazilskih oraščića(drugi orašasti plodovi su u redu). Jedan obrok ovih plodova, 8 komada ima 10 puta više od preporučene doze selena(55 mikrograma). Toliko su bogati selenom da pojedini nutricionisti preporučuju samo 4 komada dnevno i to ne svaki dan.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.