x

Tri loše navike koje mogu poremetiti ženski ciklus!

Naš organizam je veoma osjetljiv na stres, koji svakodnevno ``preživljavamo`` u velikim količinama. To se posebno može posebno odraziti na ženski ciklus, ali osim toga tu su bitna još dva faktora.

Iako je možda većina žena i znala za loš uticaj stresa na menstrualni ciklus, sigurno nijeste znale za druge dvije navike, koje takođe mogu poremetiti rad organizma.

 

1. Stres

Na kašnjenje ciklusa mogu uticati traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, raskida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa.

 

Naime, jak stres utiče na dio mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može postati neredovit, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

 

2. Putovanja

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše tijelo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog džet lega - kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

 

No ovakve promjene mogu utjecati i na menstrualni ciklus koji može postati kraći ili duži. No ne brinite, menstruacija bi se trebala normalizovati nakon dva do tri ciklusa.

 

3. Premalo sna 

Kako bi naše tijelo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor, i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promjene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i dovesti do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

 

Dokazano je kako je ljudskom tijelu potrebno 7 do 9 sati sna, i zato je potrebno promijeniti dnevne rutine i pokušati tijelu pružiti dovoljno vremena da se odmori.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.