x

Trikovi kako se riješiti kašlja i upale grla!

Posljednih nekoliko sedmica zaraza se masovno širi, a najviše pogađa ljude oslabljenog imuniteta. Za razliku od virusne grlobolje, koja se razvija polako, bakterijska nastupa naglo...

Virusima prehlade (ali i gripe) pogoduje suvoća grla i gornjih disajnih puteva, pa uzimanje puno tečnosti tokom dana može pomoći očuvati vlažnost sluznice i smanjiti nadraženost grla. Stoga bi toplu kokošju supu trebalo jesti što češće. Ona povećava temperaturu u nosu i grlu stvarajući nepovoljno okruženje za viruse, koji više vole hladnije i suve uslove. Takođe, udisanje vrućih para kokošje supe razrjeđuje sluz, pa ju je lakše izbaciti iz nosa.  

 

Kod grlobolje djelovaće i čajevi jer imaju visok udio različitih antioksidansa i antimikrobno djelovanje. Obavezno ih treba obogatiti medom jer stvara zaštitni sloj na grlu i smiruje nadražaj na kašalj, a bogat je i antioksidansima koji jačaju imunitet. Nemojte piti prevrući čaj, govore stručnjaci, jer je sluznica usta i ždrijela ionako već crvena, topla, upaljena i osjetljiva, pa će je vrući napici dodatno nadražiti.

 

Pustite da se malo ohladi i obogatite ga limunovim sokom. Dobro je piti i sok od pomorandže jer svaki plod sadrži po 50 miligrama vitamina C. Pripazite da urin bude svjetložute i jasne boje jer je jedino to znak dovoljne hidratacije. Za dodatno osnaživanje tijela jelima dodajte bijeli luk jer je prirodni antibiotik i moćan saveznik imunološkog sistema, a djelotvoran je i protiv virusa i bakterija.

 

Slana voda domaći je pripravak za ispiranje nosa, grgljanje i ublažavanje grlobolje. Takođe, smanjuje kašalj, a i održava disajne puteve vlažnima te ih dezinfikuje. Ili pumpicom možete štrcnuti malo slane vode u nos kako biste ga lakše pročistili.

 

Odlične su i inhalacije uljima, no pazite na njihov kvalitet - u apotekama potražite posebna ulja za inhaliranje. No one nisu preporučljive za djecu, koja ne znaju pravilno udisati pare. I cuclanje bombona ili pastila pomaže kod ublažavanja suvoće grla i bolova u grlu. Birajte one koje sadrže islandski lišaj, timijan ili kadulju jer, osim što će obnoviti sluznicu grla, pomažu u borbi upale. 

 

Vazduh u postoriji možete dezinficikovati uljima iz aromalampice, često je provjetravajte ili vlažite ovlaživačima. Odmarajte se kako bi se tijelo bolje borilo protiv infekcije, a ako grlobolja traje duže od nekoliko dana, i popraćena je visokom temperaturom, ili ako primjećujete gnojne čvoriće na grlu, posjetite ljekara. Vjerovatno se radi o težoj bakterijskoj infekciji koja ne može proći bez antibiotika.

 

Sirup za grlobolju

 

Pripremite 10 g cvjetova crnog sljeza, 10 g listova bijelog sljeza, 10 g cvijeta divizme i 5 g u mužaru istrljanog ploda anisa. Napravite šećerni sirup od 256 g saharoze (kuhinjski kristalni šećer) i 144 ml destilovane vode. Zagrijavajte dok se šećer ne otopi, a kad provri, pjenu bacite.

 

Gotov sirup ohladite do 90°C pa prelijte preko biljne mješavine. Ostavite poklopljeno desetak minuta. Procijedite kroz nekoliko slojeva gaze, ulijte u tamnu bocu i držite u frižideru do dvije sedmice. Odrasli neka piju tri puta po jednu veliku kašiku sirupa na dan.

 

Učinkovit sirup protiv disajnih tegoba

 

Skuvajte čaj od mješavine sljeza, šipka, trpuca, majčine dušice, kamilice i malo islandskog lišaja. Čaj neka bude jak – tri supene kašike čaja na pola litre vode. Ostavite pola sata i procijedite. Dodajte dosta meda da dobijete gustoću sirupa. Med neka bude domaći od kadulje, suncokreta, livadni, šumski ili medljikovac. Dodajte i malo limunovog soka ili domaćeg jabukovog sirćeta. Dnevno uzimajte po tri kašičice, a nakon toga ne pijte tečnost 10-15 minuta.

 

Tečnost za grgljanje

 

Pomiješajte 250 ml mlake vode, 1 kašiku praha kurkume i 1/2 kašičice morske soli. Progrgljajte pa isljunite. Svi navedeni sastojci na prirodan način smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol, djeluju antiseptički te pomažu liječiti upalu.

 

Tečnost s medom i sirćetom

 

Pomiješajte 250 ml mlakog čaja od kadulje, 1 kašičicu jabukovog sirćeta i 1 kašičicu meda. Progrgljajte pa isljunite. Svi navedeni sastojci na prirodan način smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol, djeluju antiseptički te pomažu liječiti upalu.

 

Sirup protiv kašlja od kadulje i lovora

 

Na laganoj vatri miješajte šećer dok se ne karamelizuje. Dodajte vodu te nastavite miješati dok se karamelizovani šećer ne sjedini s vodom. Dodajte lovorov list i kadulju pa sve kuvajte desetak minuta na laganoj vatri. Poklopite i ostavite da se ohladi. Procijedite i ulijte u sterilizovane bočice.

 

Zelena mješavina

 

Uzmite 2 kašičice zelenog čaja, 4 kriške svježega korijena đumbira i prstohvat crvene paprike. Prelijte s 2 šoljice vruće vode i dodajte 2 kašičice meda. Ova je mješavina idealna za ublažavanje simptoma prehlade i viroze.

 

Učinak čaja od đumbira pojačaće limun i med

 

Čaj od đumbira pripremite od 1/4 čajne kašičice praha od đumbira s 3 dl kipuće vode. Kako biste pospješili njegov antibakterijski i protuvirusni učinak, kombinujte ga sa kašikom meda i pola limuna. Ili nekoliko komadića đumbira stavite u vruću vodu i ostavite da kratko odstoji pa pijuckajte tokom dana.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.