Trikovi za najbolje domaće krofne!
Svi volimo krofne, ali nekad ne uspijemo da ih napravimo baš kako treba.
Slijedite ovaj recept i uživaćete u najboljim krofnama ikad!
Sastojci:
550 g brašna
2,5 dl mlijeka
40 g kvasca
8 žumanaca
90 g šećera
Prstohvat soli
Malo ruma
15 g vanilin šećera
Limun
100 g maslaca
Ulje za prženje
Marmelada od marelice
Priprema:
1. Pomiješajte kvasac, malo brašna i mlaku vodu i pustite neka kvasac ``proradi“.
2. U drugu posudu dodajte žumanca, šećer, so, rum, vanilin šećer, limunov sok i malo mlakog mlijeka.
3. Sve dobro izmiješajte te dodajte omekšani maslac, ostatak mlijeka. Mikserom razradite tijesto, koje mora biti mekano.
4. Pokrijte i ostavite na toplom da se diže barem pola do sat vremena.
5. Na pobrašnjenoj površini razvijte tijesto na debljinu 1,5 centimetara do 2. Kalupom, ili nožem izrežite krugove (cca 5 do 6 cm), prekrijte krpom i pričekajte još 10 do 15 minuta.
6. Zagrijte ulje (od 160 do 180 stepeni). Oprezno stavljajte krugove tijesta u ulje. Pržite ih odjednom onoliko koliko ih stane u posudu da se međusobno ne dodiruju. Možete poklopiti posudu, krofne bi tako trebale dobiti na volumenu.
7. Nakon što krofne na donjoj strani dobiju boju, okrenite ih i pržite još toliko.
8. Izvadite iz ulja na papirnate ručnike da se višak masnoće ocijedi. Onda ih napunite marmeladom.
9. Pospite šećerom u prahu i uživajte u savršenim domaćim krofnama.
Izvor: Kolektiv.me/
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.