x

Trikovi za najbolje domaće krofne!

Svi volimo krofne, ali nekad ne uspijemo da ih napravimo baš kako treba.

Slijedite ovaj recept i uživaćete u najboljim krofnama ikad!

 

Sastojci:

 

550 g brašna

2,5 dl mlijeka

40 g kvasca

8 žumanaca

90 g šećera

Prstohvat soli

Malo ruma

15 g vanilin šećera

Limun

100 g maslaca

Ulje za prženje

Marmelada od marelice

 

Priprema:

 

1. Pomiješajte kvasac, malo brašna i mlaku vodu i pustite neka kvasac ``proradi“.

 

2. U drugu posudu dodajte žumanca, šećer, so, rum, vanilin šećer, limunov sok i malo mlakog mlijeka.

 

3. Sve dobro izmiješajte te dodajte omekšani maslac, ostatak mlijeka. Mikserom razradite tijesto, koje mora biti mekano.

 

4. Pokrijte i ostavite na toplom da se diže barem pola do sat vremena.

 

5. Na pobrašnjenoj površini razvijte tijesto na debljinu 1,5 centimetara do 2. Kalupom, ili nožem izrežite krugove (cca 5 do 6 cm), prekrijte krpom i pričekajte još 10 do 15 minuta.

 

6. Zagrijte ulje (od 160 do 180 stepeni). Oprezno stavljajte krugove tijesta u ulje. Pržite ih odjednom onoliko koliko ih stane u posudu da se međusobno ne dodiruju. Možete poklopiti posudu, krofne bi tako trebale dobiti na volumenu.

 

7. Nakon što krofne na donjoj strani dobiju boju, okrenite ih i pržite još toliko.

 

8. Izvadite iz ulja na papirnate ručnike da se višak masnoće ocijedi. Onda ih napunite marmeladom.

 

9. Pospite šećerom u prahu i uživajte u savršenim domaćim krofnama.

 

Izvor: Kolektiv.me/

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.